datorii-tce-protest-tce-ploiesti-datorii-greva-generala.jpg

Situația de la SC Transport Călători Express Ploiești este în continuare critică, în ciuda eșalonării datoriilor către Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești și către ANAF. Sindicaliștii de la TCE au dat ieri un ultimatum Primăriei și au amenințat că de luni vor întrerupe transportul în comun, pe durată nelimitată, în condițiile în care datoriile societății se cifrează la aproximativ 40 de milioane de lei.

La începutul acestei luni, conform unei adrese transmise la Consiliul de Administrație al TCE, societatea aflată în subordinea Consiliului Local, înregistra numeroase debite, inclusiv către angajații TCE.

Astfel, societatea avea o datorie către CAR-ul societății de peste un milion de lei, ca urmare a reținerilor de la angajați în lunile mai - parțial, iunie, iulie, august și septembrie.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Sindicaliștii de la TCE au mai reclamat faptul că nu a fost respectat contractul colectiv de muncă, prin neacordarea indemnizației suplimentare pentru concediu, în acest caz existând o restanță de peste 1,4 milioane de lei, la care se adaugă valoarea tichetelor de masă nedistribuite, de peste 1,4 milioane de lei, la o valoare nominală a tichetului de 9,57 de lei.

Dar sumele avansate ca debite către angajați sunt însă cu mult mai mici față de obligațiile de plată eșalonate la bugetul general consolidat de stat. Aici debitele se cifrează la peste 9,4 milioane de lei. La această sumă se adaugă obligațiile către Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești, de peste 15,6 milioane de lei, rezultate ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ambele datorii au fost eșalonate pe o perioadă de cinci ani, însă lunar sunt necesare sume importante pentru plata ratelor.

În fine, la valoarea datoriile se adaugă și sumele care trebuie returnate către bugetul local, în valoare de peste 5,6 milioane de lei, respectiv subvenția aferentă pe anul 2014, imputată ca urmare a deciziei Camerei de Conturi Prahova. Banii ar urma să fie achitați în rate, dacă se va ajunge la un consens.

Și, tot la capitolul datorii, trebuie să mai adaugăm debitele către furnizori, de peste 3,1 milioane de lei.

Una peste alta, la data de 31 august, conform adresei transmise la Consiliul de Administrație, pierderile înregistrate de societate se cifrau la peste 9,4 milioane de lei. Iar dacă mai adăugăm pierderea înregistrată anul trecut, de peste 7,8 milioane de lei cu TVA, tabloul este aproape complet. Banii aferenți pierderilor din 2016 nu au mai fost virați de municipalitatea ploieșteană, chiar dacă în acest sens există o hotărâre de Consiliu Local. Totul însă s-a blocat după ce s-a constatat că a fost emisă o viză negativă de control financiar preventiv, care blochează orice tentativă de a fi acordați banii de către municipalitatea.

Ieri, liderii de la Sindicatul Transportatorilor din Ploiești din cadrul TCE au amenințat că vor întrerupe luni, 30 octombrie 2017, transportul pe mijloacele în comun dacă municipalitatea nu găsește o soluție prin care să acorde măcar sumele aferente pierderilor înregistrate în 2016. Iar de data aceasta, spun sindicaliștii, greva generală va fi declanșată pe durată nelimitată. 

Citește și: Grevă spontană a angajaților TCE la Ploiești. Transportul în comun a fost suspendat

Ultima grevă spontană care s-a soldat cu blocarea transportului în comun s-a înregistrat pe 30 august 2017. Timp de aproape o oră și jumătate, mijloacele de transport în comun nu au mai circulat în Ploiești. (foto: Arhivă)


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.