70281e78-76fd-4528-bd1e-42ff655476dc.jpg

Un șofer din Ploiești ne-a povestit, indignat, că în urma unui drum efectuat în Teleorman a constatat că prețul carburanților la toate stațiile este mai mic cu până la 5% decât cele din Prahova. 

”Am alimentat de la o stație OMV din orașul Alexandria, motorină standard. Am constatat că prețul a fost de 4,83 de lei/litru, în condițiile în care la majoritatea benzinăriilor din Ploiești prețul sare de 5 lei. Nu știu dacă este doar o coincidență, dar în realitate cei din Teleormanul domnului Dragnea chiar plătesc cel mai mic preț la carburanți. Mai exact cu 5% decât noi, ploieștenii care au trei rafinăriii în oraș!” a fost mesajul cititorului indignat.

Politică ”specială” de prețuri la carburanți

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pornind de la teoria potrivit căreia comercianții de carburanți au politici de prețuri diferite, în funcție de zonele geografice ale României, am constatat și noi că cititorul are dreptate. Pentru a vă demonstra că unii au statut special, am luat ca referință chiar ziua de astăzi, 12.10.2017 și cea mai mare companie din România, OMV-Petrom. Am verificat care este situația și în cazul celor de la Rompetrol, diferențele de preț fiind aceleași, pe 3 orașe alese deloc întâmplător.

Orașele în care am comparat prețurile la motorina standard sunt: Alexandria (județul Teleoreman), Ploiești (județul Prahova) și București. Dacă în privința ultimelor două, diferențele sunt insesizabile de ordinul a 0,05 lei, cu totul altfel stă situația în momentul în care ne raportăm la prețurile din Alexandria.

În Teleorman prețurile sunt cu 5% mai mcii decât în Prahova

Fieful liderului PSD, Liviu Dragnea, pare a avea statut de zonă defavorizată, cu tarife preferențiale, un tărâm pe care parcă nu s-a aplicat acciza. Prețurile la toate categoriile de carburanți sunt cu aproximativ 5% mai mici, față de cele din Ploiești și București.

Concret, în dimineața zilei de 12 octombrie, la stația OMV din Alexandria, motorina standard era 4,98 lei (foto1).  La cele două stații OMV din Ploiești, aceeași motorină standard costa 5,20 lei (foto2). În stațiile OMV din București, în funcție de zonă, prețul litrului de motorină standard era cuprins între 5,20 și 5,25 lei (foto3). 

Producătorii și comercianții de carburanți au politici diferite de prețuri, în funcție de interese. Alexandria, un orășel liniștit, într-un județ care nu produce mare lucru, dar dă țării oameni de valoare, merită prețuri mai mici la orice. Ploieștiul, în schimb, merită să plătească cu 5% mai mult la carburanți, nu de alta dar avem onoarea să suportăm poluarea excesivă de la rafinăriile Petrom, Lukoil și Rompetrol. Mai mult decât atât, costurile de transport de la rafinărie la stațiile de carburanți sunt demnificativ ai mici pentru Ploiești și chiar București, comparativ cu Alexandria. Cu toate acestea, diferențele sunt în sens invers. Sunt ”privilegii” pentru care chiar merităm să plătim... 

95fd6aef-2a28-4b31-9524-507197c97cbb (1).jpg

98649f84-74a0-492a-a39d-d1f92dfeda6d.jpg

0e1d6f04-1d5f-45b3-815b-f8b68f3bcee7.jpg

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.