izvoarele-prahova.jpg

Satul Cernești aparține de comuna Izvoarele. Aici, în localitatea fără biserică și fără dispensar, există însă o școală primară unde învață numai trei copii.

Drumul spre satul Cernești din comuna Izvoarele este unul dificil, mai ales pe timpul iernii. Cinci kilometri desparte localitatea de centrul comunei. Satul nu are biserică și nu are nici dispensar. Dar, spune primarul comunei Izvoarele, Paul Ioan Grigore, satul se poate mândri cu o școală cochetă, reabilitată recent. Ce-i drept la școală merg numai trei copii, iar aici predă un singur cadru didactic. Aici se învață simultan, respectiv în timpul orei se predă și pentru clasa a II, și pentru a III și pentru a IV, ne-a explicat primarul comunei.

„Școala a fost refăcută în mandatele trecute. Este construită pe un deal, la vreo cinci kilometri de centrul comunei. Este o școală cochetă. Are două clase, o cancelarie, grupuri sanitare, centrală termică... Accesul pietonal însă în sat este mai dificil. Trebuie să treci mai multe punți pentru a ajunge în comună...Noi asigurăm transportul cu microbuzul pentru șase copii care merg din Cernești la Școala Generală din comună, însă iarna, chiar dacă a fost refăcut drumul, microbuzul poate ajunge doar până la intrarea în sat. Copiii nu pot străbate distanța pe jos. Acum au apărut și alte pericole. Animalele sălbatice, porcii mistreți și urșii, și-au făcut simțită prezența mai ales de la începutul anului”, povestește edilul comunei, care a pus în balanță toate aspectele, inclusiv cele de ordin economic.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Desființarea școlii din sat ar însemna din start să punem amprenta de cătun pe Cernești. Satul fără școală ar pieri în câțiva ani. Pe noi ne bucură faptul că, din anul școlar 2018 - 2019, numărul de copii va ajunge la șase. Acum aici, la Școala primară din Cernești, care nu are personalitate juridică, fiind arondată la unitatea de învățământ din comună, învață trei copii, unul fiind cu cerințe educaționale speciale. Ne-am gândit și la partea economică, însă am ajuns la concluzia că este în detrimentul localității să fie închisă școala”, a declarat Paul Ioan Grigore, primarul comunei.

De altfel, la Izvoarele mai există un precedent. Pe vremuri localitatea avea șase sate (Chiriteşti, Malu Vânat, Homorâciu, Schiuleşti, Izvoarele și Cerneşti). Satul Chirițești avea vreo 14 familii. Cu timpul însă lumea a părăsit satul, mutându-se fie la oraș, fie în zona centrală a comunei. Prin urmare Chirițești și-a pierdut statutul de sat, fiind acum alipit la satul Cernești. 

„Noi socotim fiecare ban, însă ne gândim și la partea socială. Am reușim să stopăm migrația din satul Cernești, după ce în localitate a fost introdusă apa, iar în 2016, pentru prima dată, a avut loc și extinderea iluminatului public, astfel încât să fie luminat satul pe timpul nopții”, a mai precizat primarul, care speră că, localitatea cu numai 70 de familii, va cunoaște dezvoltarea mai ales după promovarea zonei care este una dintre cele mai pitorești din Prahova.

La fel ca la Școala din Cernești și în alte sate din Prahova se înregistrează un număr redus de copii. La Grădinița Gornet Cuib sunt numai șapte copii. La fel și în satele Vistieru și Lunca Mare, din comuna Șotrile, ori la Grădinița cu program normal Vîlcănești (aici sunt 10 copii). La Școala primară din Sicrita, comuna Râfov, sunt 12 elevi, iar la Școala Profesională Specială Nedelea din Ariceștii Rahtivani sunt 10 elevi.