Ileana Cunniffe Băiescu, care și-a petrecut copilăria la Câmpina și care s-a stabilit în Irlanda, s-a implicat pentru ca 339 de copii adoptați de străini, majoritatea la începutul anilor 90, să-și găsească părinții biologici din România. 11 dintre cazurile ”rezolvate” sunt prahoveni.
Ileana s-a stabilit în Irlanda în 1996, țară în care a ajuns după ce în perioada 1990-1996 a locuit în Câmpina, unde a învățat la Școala Generală nr 8 și la Liceul Energetic. Pe 24 ianuarie 2015, Ileana Cunniffe Băiescu a creat Pagina de FACEBOOK „The Never Forgotten Romanian Children – Copiii niciodată uitați ai României în speranţa de a-şi îndeplini un vis important: găsirea fratelui său, Marin Constantin Victor, dat în adopţie internaţională.
După mai mulţi ani de căutări și fără nici un rezultat, Ileana a avut ideea să transfere căutările pe reţelele de socializare. Așa spera să-și găsească fratele prin conectarea cu cât mai mulți tineri adoptați din România în diferite ţări ale lumii. Trei săptămâni mai târziu, pe 10 februarie 2015, a postat singura fotografie de familie în care apărea fratele său alături de părinți. După câteva mii de ore de căutări, sute de telefoane și mail-uri, Ileana și-a împlinit visul, găsindu-și fratele. Revederea a fost emoționantă și a determinat-o pe Ileana să-i ajute și pe alți copii adoptați să-și cunoască părinții biologici.
Așa a descoperit existența multor pagini, grupuri şi profile ale acestor tineri adoptaţi. Între ei subiectul principal de discuție era căutarea familiilor lor biologice. Așa a început fenomenul prin care Ileana a fost solicitată să-i ajute pe cei care doreau să ia legătura cu cei de acasă. Fiecare venea cu povestea lui de viaţă, cu visurile pentru care se lupta, cu întrebările la care căuta răspunsuri, cu toate curiozităţile pentru a afla mai multe despre familiile lor. Foarte repede vestea a circulat și astfel pagina, Copii niciodată uitaţi ai României, a ajuns să fie o punte de legătură între tinerii adoptaţi și familiile din ţară.
Pagina a devenit una dintre cele mai cunoscute şi solicitate de acești tineri dar şși de familiile și rudele copiilor adoptați aflaţi în căutarea lor. În doi ani de activitate au fost înregistrate aici peste 1000 de cereri de căutări de familii dintre care aproximativ 350 sunt din partea familiilor sau rudelor în căutarea copiilor dați spre adopție.
Activitatea principală a paginii este să ajute numai copiii adoptați să-şi găsească familiile din România. În faţa acestui număr mare de cereri s-a constituit progresiv un mic grup de voluntari şi translatori care asistă tinerii în căutarea familiilor şi reuniunile cu familiile lor.
Până în prezent, voluntarii paginii de comunitate Facebook au ajutat la găsirea a 339 de familii, 11 fiind din Prahova. Aceste reuniuni frumoase nu ar fi putut să fie realizate fără implicarea multor oameni cu suflet deosebit sau fără minunaţii membri ai paginii de comunitate, care acum a ajuns la aproape 12.000. Chiar dacă s-a progresat, mai e foarte mult de lucru, deoarece aproape în fiecare zi ajung noi solicitări.
Este și cazul unei tinere adoptate în Spania, care încearcă acum să-și găsească părinții biologici din orașul prahovean Urlați (detalii AICI)
Pentru mai multe informatii, contactați pagina The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României, profilul Facebook: ileana Cunniffe Baiescu sau scrieți pe adresa de email: theneverforgottenrchildren@yahoo.ie