vaccinuri-criza-ministerul-sănatății.jpg

Patru tipuri de vaccin sunt în cantități mult prea mici în Prahova raportat la numărul de doze necesare. 

În timp ce Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să apeleze la medicii de familie pentru vaccinarea copiilor, la Prahova numărul de doze de vaccin este insuficient raportat la necesar.

Conform Ministerului Sănătății, „„stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent la care se face referire cu insistență în cadrul unor dezbateri politice) sunt disponibile în toată țara”.

„Ministerul Sănătății dezaprobă și condamnă toate încercările de a induce în eroare opinia publică și de a prezenta în mod fals activitatea acestei instituții și pe toți cei implicați în desfășurarea programelor de sănătate publică”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Realitatea pe teren este, însă, cu totul alta. De exemplu, la Prahova, potrivit Direcției de Sănătate Publică Prahova, la data de 23 iunie 2017, din necesarul de 5.761 de doze de Hexacima, împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B și poliomielitei la medicii de familie există numai 2.110 doze de vaccin.

Situația este și mai gravă în cazul vaccinului ROR, vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeol, unde necesarul este de 13,738 de doze, în stoc existând numai 3.152 de doze.

Nici la Tetraxim, care asigură protecția împotriva bolilor infecțioase, respectiv împotriva tetanosului, tusei convulsive si poliomielitei. nu există doze suficiente de vaccin. Față de necesarul de 7.243 de doze care trebuie să se regăsească la medicii de familie există numai 2.357 de doze, iar în cazul vaccinului antitetanos din necesarul de 5.783 de doze de vaccin la medici există numai 22 de doze. Cu alte cuvinte, stocul de vaccin TT este asigurat numai 0,3%.