concert-emanuel-rupa-clarinet-concert-olimpic-ploiesti.jpg

La 14 ani, Cristian Emanuel Rupa, un adolescent din Ploiești, a reușit performanța să obțină premiul I la Olimpiada Națională de la Arad, pentru interpretare instrumentală, cu punctaj maxim.

Pe Cristian Emanuel Rupa l-am întâlnit la decernarea premiilor acordate de Primăria Ploiești. Stătea în primele rânduri ale Sălii Europa de la Palatului Administrativ. Mi-a captat imediat atenția. Este un adolescent sigur pe el, jovial, dar și atent la detalii. Povestește cu mult patos cum a stat plecat, împreună cu părinții, în Spania, până la vârsta de 10 ani, și cum un mic ghinion l-a făcut să îndrăgească instrumentul care i-a adus, ulterior, recunoașterea juriului de specialitate.

Povestea, spune el, începe în momentul în care a vrut să se înscrie la o școală renumită de muzică din Spania. A dat concurs și s-a clasat pe locul 16. Era pregătit să intre la școala pentru pian, însă clasa de pian avea numai 15 locuri. Prin urmare a fost nevoit să se înscrie la clasa pentru clarinet. Și așa, povestește tânărul, a ajuns să cânte la clarinet. Dar poate că micul ghinion de care vorbește a fost chiar ocazia perfectă, pentru că, în scurt timp, a reușit să se remarce.

 

Citește și: Fabrica de talente. Vlad Bucur, elevul olimpic la arhitectură

Studiază în continuare la pian. „Pianul a trecut pe plan secundar. Îmi place să studiez și la pian, dar clarinetul este acolo, pe primul loc”, ne-a dezvăluit Cristian Emanuel Rupa, olimpicul ploieștean la secțiunea de interpretare instrumentală.

Elev al Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești, Ema, cum îi spun prietenii, este un exemplu al generației de astăzi. Asta pentru că, dincolo de talent, în spatele muzicii care captează atenția de la prima notă, stau ore întregi de studiu. De altfel, unul dintre motto-urile sale este că „O viață de succes nu depinde numai de noroc”, ci, am putea adăuga noi, de multă dăruire. 

„La un moment dat nu mai este muncă. Dacă ești pasionat de ceea ce faci nu mai simți că muncești. Este ceva care îți vine așa, natural... Nu poți să stai fără să studiezi”, spune Ema, sigur pe el, vorbind cu mult patos despre instrumentul care, pe lângă recunoaștere, i-a adus atâta bucurie în suflet.