vlad-bucur--arhoitectura-elev-ploiesti.jpg

Vlad Bucur, în vârstă de 18 ani, din Ploiești, este elev al Colegiului de Artă Carmen Sylva. Anul acesta, Vlad a reușit performanța de a obține locul I la Olimpiada Națională de Arhitectură de la Deva. Schițele, desenele și viziunea lui față de clădiri au impresionat juriul de specialitate.

Vlad Bucur este unul dintre cei 133 de elevi din Ploiești care au primit, astăzi, diplomă de excelență din partea primăriei, „ca semn de recunoaștere și prețuire  a performanței sale, precum și pentru modul de excepție în care a reprezentat municipiul Ploiești, în cadrul competițiilor naționale (...)”. 

Este suficient să-l asculți pe Vlad câteva minute pentru a-ți da seama că, în spatele pasiunii pentru arhitectură, stau mii de ore de studiu. Îți poate vorbi la nesfârșit despre clădirile din perioada interbelică, despre blocurile din perioada comunistă, dar nu poți să nu observi cum i se luminează fața când vorbește despre dorința de a construi clădiri din sticlă... Bineînțeles, vrea să fie arhitect. Iar pasiunea pentru arhitectură a început în urmă cu 16 ani, la vârsta de doar doi ani.

„Când aveam doi ani, pur și simplu desenam mașini pe orice prindeam și, cu timpul, hobby-ul favorit a fost să desenez case. Așa că, implicit, am zis să dau la arhitectură să văd cum este și vreau să spun că-mi place extraordinar de mult”, a susținut Vlad, care deja și-a format o impresie cum stau lucrurile în România, cel puțin în domeniul arhitecturii urbane.

„La noi în țară se pune accent pe costuri, pe practicabilitate. Dar cele mai spectaculoase proiecte sunt cele care au o idee la bază, nu costurile mai reduse”, mărturisește Vlad.

După terminarea liceului  va urma cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Nu va mai da examen pentru că deja este admis după obținerea premiului I la Olimpiada Națională de la Deva. Vlad recunoaște că, dincolo de pasiunea pentru arhitectură, în spatele performanțelor sale, stau și multe ore de studiu.

Este conștient că, pentru a fi un arhitect de succes, ai nevoie de cunoștințe serioase de geometrie, fizică, trigonometrie... Trebuie să poți să vezi cu ochiul minții cum arată clădirea, pentru ca mai apoi să-ți pui ideea în practică pe o coală de hârtie iar, ulterior, visul tău să se materializeze în clădirea propriu-zisă. Este vorba de artă, dar și de creativitate... Este vorba de simț estetic, dar și de cunoștințe aprofundate de istorie, geografie... Cât despre tendințele în domeniul construcției de locuințe aceasta este o altă poveste. Iar Vlad îți poate vorbi deja de cum și-ar dori să arate viitorul în domeniul arhitecturii.

Oricum este o plăcere să-l asculți pe Vlad și, cu cât îl asculți mai mult, cu atât îți dai seama că, în România, încă mai există speranță.

Este suficient să-l asculți pe Vlad și să-i vezi schițele, adevărate opere de artă, pentru a trage concluzia că generația de astăzi va oferi, cu siguranță, soluții pentru viitor.. Schițele sale îți oferă deja imaginea viitorului, dar și a trecutului, un trecut care, din păcate, nu a venit cu o viziune serioasă din punct de vedere arhitectural.  

Vlad are propriul site prin care își promovează munca. iar cine are curiozitatea să acceseze vladbucur.ro cu siguranță va înțelege că tânărul, de numai 18 ani, ca de altfel mulți adolescenți ai Ploieștiului care s-au făcut remarcați în domenii precum muzica, fizica, matematica, astronomia, chimia sau chiar sport, de exemplu, pot fi cu adevărat generația care să schimbe în bine percepția asupra României. Și, de ce nu, peste câțiva ani, arhitectura urbană se va îmbogăți cu ideile lui Vlad Bucur. 

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg