stejarul-cocorastii-misli.jpg

Situat în zona Aricioaia, din satul Cocorăștii Mislii al comunei cu același nume, stejarul, cu dimensiuni impresionante, a ajuns simbol al localității.

Prahova are numeroase zone pitorești, una dintre ele fiind chiar la Cocorăștii Mislii, comună înconjurată, din toate părțile de păduri seculare. De departe însă, locuitorii comunei se mândresc cu un stejar de peste 500 de ani, copac care face parte din brandul comunei.

Cei care trec prin zona unde este amplasat stejarul, o poiană aflată pe domeniul public al comunei, sunt impresionați de dimensiunea copacului. 

Stejarul poate fi zărit de la depărtare. Cei care aleg ca traseu DC 133 Cocorăștii Mislii - Buștenari este imposibil să nu zărească stejarul.

Recent, pentru protejarea copacului, administrația locală a decis să îngrădească zona.

„Am dorit să protejăm acest stejar, care este simbolul localității. Mulți se opreau să facă grătare în poiana unde se află copacul și, prin urmare, ne-am gândit să găsim o soluție pentru protejarea acestuia”, ne-a declarat Daniel Alexandru, primarul comunei Cocorăștii Mislii.

Autoritățile locale își doresc și mai mult pentru acest stejar, motiv pentru care au solicitat sprijin din partea Muzeului de Științele Naturii Prahova ca acest copac să fie declarat monument al naturii. Pentru protejarea copacului a fost solicitat sprijinul ocolului silvic.

„Am dorit să protejăm acest copac pentru că este simbolul localității noastre. Recent, stejarul a fost vedetă la o expoziție realizată în Piața Victoriei din București. Stejarul are peste 7 metri diametru și peste 50 de metri înălțime. Cu acest stejar noi ne mândrim, pentru că, spunem noi, are peste 500 de ani vechime, dată fiind dimensiunea impresionantă a copacului. De altfel, stejarul acesta a devenit brand al localității”, a declarat pentru Observatorulph.ro Gabriel Neacșu, directorul Centrului de Cultură al comunei Cocorăștii Mislii.