23-august-sanctiuni.jpg

Cu siguranță perioada comunistă va rămâne în istorie. Astăzi, la 27 de ani de la Revoluție, mulți privesc nostalgici în urmă. Alții însă au redescoperit, odată cu picarea sistemului comunist, libertatea care, în urmă cu 27 de ani era de neînchipuit.

Poveștile legate de vizitele în teritoriu ale lui Ceaușescu vor rămâne multă vreme întipărite în memoria celor care au trăit acele evenimente.

Citește și: Locul din Prahova unde au fost vopsite copitele vacilor pentru vizita lui Ceauşescu

Dincolo de momentele ridicole care au avut loc în perioada comunistă, de la cele mai mici vârste partidul PCR își punea amprenta pe generațiile viitoare. Începând cu „Șoimii Patriei”, cu celebrele careuri de la școală în care era analizată activitatea elevilor, până la sancțiunile care erau date în cazul neparticipării în taberele de pregătire, cunoscute sub numele de PTAP, până la spectacolele organizate de 23 August pe stadioane...

Citește și: 23 august. O zi istorică, cu defilări comuniste la Ploiești VIDEO

Cu siguranță mulți dintre nostalgicii de astăzi au uitat acele lucruri. Generațiile anilor 70 - 80 își mai amintesc probabil calvarul pregătirilor pentru manifestarea de 23 august. Spectacolul organizat în toate orașele reședință de județ... Pentru 30 de secunde difuzate la singurul post de televiziune, sute de mii de elevi, din toată țara, erau obligați să participe, timp de trei săptămâni, la pregătirea faimosului spectacol. Pregătirea avea loc, în cele mai multe cazuri, pe stadioane, în vacanța de vară. Când soarele ardea, la peste 30 de grade Celsius, copiii erau obligați să participe zilnic peste cinci ore/zi, astfel încât sincronizarea să fie perfectă în momentul spectacolului. Probabil inspirat de spectacolele din China, Ceaușescu a dorit instaurarea acestui concept și în România. Totul era supravegheat cu maximă rigurozitate. Nu de Ceaușescu în persoană, ci de directorii de școală, de cadrele didactice sau de profesorii de sport care erau purtătorii de carnete PCR... În caz de neparticipare a elevilor la pregătiri și la spectacol sancțiunile erau drastice și se putea ajunge chiar la exmatricularea din școală ori mutarea disciplinară a elevilor în alte licee mai slab cotate.

Citește și: Imagini necunoscute cu Ploieștiul comunist

Ploiești, 5 august 1987... În timpul vacanței de vară, pe 5 august 1987, mai bine de câteva sute de adrese au fost transmise de la Liceul IL Caragiale, prin poștă, la domiciliul elevilor... Toată lumea era înștiințată că încep pregătirile pentru spectacolul care urma să aibă loc în cinstea zilei de 23 august. Elevii erau înștiințați că, în caz contrar, vor suporta consecințe severe. În ce constau consecințele? După terminarea vacanței de vară, în anul școlar 1987 - 1988, la liceu s-a constituit Comitetul Director. La ședință erau invitați părinții ai căror odrasle au refuzat participarea la spectacolul de pe stadion. Analiza pentru fiecare caz a durat între 30 - 50 de minute, timp în care părinții asistau la o analiză cu privire la caracterul propriului copil... Ședința avea drept scop stabilirea dacă vinovat de neparticiparea copilului la spectacolul de 23 August a fost generată de discuțiile din familie, de interdicția dată de părinți sau dacă vina aparține exclusiv elevului. În cel mai bun caz era vina elevului, pentru că, în caz contrar, părintele trebuia să dea cu subsemnatul și în alte locuri și nu era exclus să se trezească, a doua zi, cu salariu mai mic, cu retrogradarea din funcție ori cu desfacerea contractului de muncă. Iar acest „cel mai fericit caz” se putea lăsa, în cazul elevului, cu scăderea notei la purtare, transferarea elevului la un alt liceu mai slab cotat sau chiar cu exmatricularea.

Adresa transmisă de IL Caragiale la domiciliul elevilor în 1987:

 

adresa-scoala-motivul-pentru-care-am-avut-nota-scazuta-la-purtare.jpg