spital-nou-ploiesti.jpg

Proiectul prevede construcții, spații verzi, parcări, instalații și echipamente medicale și non-medicale, dar și investiții în domeniul IT și inclusiv un buncăr antiatomic, potrivit unui studiu de prefezabilitate. Capacitatea viitorului spital ar urma să fie de aproximativ 600 de paturi.

Municipalitatea ploieșteană speră ca în acest an să demareze proiectul legat de noua unitate medicală, care ar urma să includă secțiile de la Spitalul Municipal și cele de la Spitalului de Pediatrie, ambele aflate în administrarea Consiliului Local. 

Nota conceptuală transmisă Ministerului Finanțelor, în vederea obținerii de finanțare din creditul Exim Bank, prevede trei variante când vine vorba de viitoarea locație. Prima variantă ar fi realizarea viitorului Spital Municipal pe strada Cosminele, nr. 11A, fiind identificată o suprafață de 2,4 hectare. O a doua variantă prevede realizarea noii unități medicale pe strada Găgeni, nr. 88, unde există o suprafață disponibilă de 2,5 hectare. Această suprafață a fost concesionată de municipalitate către SC Transport Călători Express. Terenul este deținut din 2013 de TCE, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, dată la care fostul RATP s-a transformat în societate de acțiuni,  precum și în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane. O a treia variantă este realizarea spitalului pe strada Găgeni nr. 98, unde suprafața disponibilă este de 3,7 hectare. Atenție, însă! Locația exactă va fi stabilită exact numai prin studiul de fezabilitate care ar urma să fie realizat anul acesta.

 

Noul spital ar urma să coste aproximativ 60 de milioane de euro, finanțare care ar putea fi atrasă nu doar din bugetul local, ci și dintr-un credit accesat de municipalitate, din fonduri de la Banca Europeană de Investiții ori de la BERD, dar și ca urmare a unui parteneriat public privat.

Conform notei conceptuale, noua unitate medicală ar urma să aibă secții de spitalizare adulți (Medicină Internă, Cardiologie, Hematologie, Oncologie, Radioterapie, Reumatologie, Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie, Chirurgie generală, Chirurgie oncologică, Îngrijiri paliative, Compartiment Primiri Urgențe), Secții spitalizare pediatrie (Oftalmologie, Endocrinologie, ORL, Chirurgie Pediatrică, Ortopedie pediatrică, Dermatologie, Cardiologie pediatrică, Unitate de Primiri Urgențe), Bloc Operator (Terapie Intensivă adulți/pediatrie, Ambulatoriu de specialitate și spitalizare pentru adulți), Ambulatoriu de specialitate pediatrică, Laborator central, Centru de diagnostic imagistic, birouri administrative, servicii sociale, dar și spații verzi și parcări.

Potrivit aceluiași document, aici ar urma să existe cinci săli de operație, dintre care două săli de operație standard pentru adulți, două săli standard pentru pediatrie și o sală de proceduri chirurgicale. Unitatea medicală va fi dotată și cu spații speciale pentru radioterapie, pentru Secția de Medicină nucleară și diagnostic nuclear, dar și pentru psihoterapie și ergoterapie. 

Conform aceluiași document, viitorul spital ar urma să aibă o capacitate de 336 de paturi pentru adulți (72 - Medicină Internă, Cardiologie - 36, Hematologie, Oncologie, Radioterapie - 36, Reumatologie - 36, Recuperare și Balneologie - 36, Chirurgie generală - 36, Chirurgie oncologică - 36, Îngrijiri paliative - 48), iar pentru secțiile de pediatrie sunt prevăzute 252 de paturi. În ambulatoriu ar urma să funcționeze 12 cabinete, iar în ambulatoriul de specialitate și spitalizare de o zi pentru adulți - 36 de paturi.

Viitorul spital ar urma să aibă și o zonă administrativă, cu 12 încăperi pentru birourile personalului administrativ și de conducere, precum și o farmacie centrală, inclusiv pentru depozitare, o sală de mese pentru personal, o recepție pentru pacienții adulți, o cameră de arhivare și scanare documente, o bibliotecă, o recepție centrală pentru pacienții de la pediatrie, vestiare, încăperi cărora li se vor adăuga două spații cu destinația de spălătorie, camere frigorifice, un atelier de reparații și întreținere, un spațiu destinat colectării deșeurilor, dar și un buncăr din beton armat cu destinația de adăpost antiatomic.

„Din studiul de fezabilitate în mod clar se va stabili locația și în funcție de alte lucruri: care sunt costurile de racordare la utilități, care sunt posibilitățile de acces și de parcări și spații minime obligatorii... Prin urmare sunt și alte considerente care se iau în calcul atunci când se va stabili viitoarea locație a spitalului”, a susținut Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești. (FOTO: ARHIVĂ).