oto mihailovici

Observatorul Prahovean a realizat în exclusivitate un interviu cu Mădălin Mihailovici, reprezentantul investitorului interesat de echipa Petrolul Ploiești. 

 

Reporter (Rep): În ce stadiu se afla negocierile pentru Petrolul si pe cine reprezentati?

Mihail Mihailovici (M.M.):Aş vrea foarte mult să clarificăm încă de la început: eu mă reprezint pe mine însumi, ca suporter vechi al echipei ploieştene. Imi place fotbalul. Urmaresc cu placere meciurile si din Bucuresti si din Europa, insa eu am crescut in Ploiesti si echipa Petrolul este prima iubire. Bunicul meu se imbraca frumos, la cravata si palarie, si ma ducea pe stadion. Am abonament la meciurile Petrolului, şi nu doar din acest an, si nu pot trece indiferent pe lângă o echipă care aniversează 93 de ani. E un simbol la care şi eu, la fel cu sute de mii de oameni, mă raportez. Cât priveşte implicarea mea, pot doar să recomand cu toată căldura grupului Veolia un sprijin pentru această echipă fanion, nu sunt eu cel care decide – şi fac acest lucru de dragul comunitatii locale de acolo. Ca să rezum deci: cand ma duc la un meci nu sunt nici director general si nici cadru universitar, sunt doar un om care se bucura sau sufera privind spectacolul de pe teren. Din acest punct de vedere, sper ca v-am lamurit. Din cealalta perspectiva, cea a sustinerii echipei Petrolul de catre Veolia, decizia nu e la mine – sigur insa ca as vota cu ambele maini, si asta pentru orice sprijinire a sportului romanesc,  ca e de performanta, ca e de masa

 

Rep.: Va fi doar o sustinere financiara, pe baza de sponsorizare, sau putem vorbi de o cumpărare a echipei?

M.M.: Discutiile au fost demarate la inceputul anului, dupa ce am fost vizitat de o delegatie condusa de Dl Dridea, si se concentreaza pe un parteneriat intre Asociatia Petrolul 52 și Grupul Veolia. Acesta presupune ca primă etapă intrarea în Asociație, în calitate de membru finantator, a societății ce va fi desemnată de Grupul Veolia în acest scop. Mai trebuie sa stiti ca pentru fanii petroliști, echipa de fotbal ce activează în cadrul Petrolul 52 este continuatoarea tradiției PETROLUL. Demonstrata prin prezența mare la meciurile de fotbal, prin intrarea reprezentanților desemnați ai acestora în Petrolul 52, în calitate de membri ai asociației si prin susținerea financiară (în limita posibilităților fiecarui membru).

Despre finanţare nu vă pot da eu cele mai multe detalii, exista o echipa juridica dedicata acestor negocieri cu asociatia.

Pana acum, s-a facut doar o sponsorizare si s-au cumparat pentru echipa si pentru juniori echipamente sportive (in baza prevederilor Codului Fiscal referitoare la sponsorizari, fara a conditiona in nici un fel parteneriatul final).

În rest, ca în orice parteneriat, câștigul trebuie sa fie de ambele părți, iar pentru Grupul Veolia ar fi o onoare sa isi asocieze numele cu aceasta echipa de luptatori.

Un element de continuitate îl reprezintă și prezența echipei pe stadionul ce poartă numele unui simbol al PETROLULUI - Ilie Oană, în baza unui contract de închiriere încheiat cu Municipiul Ploiești,  proprietarul acestuia.

Rep.: Care este valoarea sprijinului financiar pentru Petrolul? Care este suma negociata pentru a fi virata in acest sezon? Dar in anii competitionali viitori?

M.M.: Nu vă pot da un raspuns exact, v-am mai spus că nu eu personal iau decizia. Pe de altă parte, sunt convins că o sumă poate fi stabilită în urma unei analize extrem de serioase, care va fi urmată de un plan riguros, după toate regulile lumii civilizate. Cu siguranta insa, daca ne vom implica, bugetul va acoperi nevoile echipei, in fiecare an aceasta poate promova in liga superioara.

Rolul meu este sa veghez la respectarea criteriilor de etica, in toate activitatile in care ne implicam, atat in activitatea de baza a companiilor romanesti in care Veolia este prezenta, cat si in sustinerea activitatilor sociale, sportive, academice.

Dar deciziile manageriale si sportive vor ramane profesionistilor.

Rep.:  Intentionati sa cumparati un loc in diviziile superioare pentru a reveni mai repede in Liga I?

M.M.: Nu cred că cineva îşi doreşte să ardă etape, aşa cum nu cred că ar fi sportiv sa se cumpere loc în nu ştiu ce ligă sau sa fuzioneze cu alte cluburi. Eu, cel puţin, aş vrea să se pastreze spiritul de luptator al clubului, si sunt convins ca vor promova an dupa an, pe merit.

Trebuie de asemenea clarificata chestiunea mărcii PETROLUL PLOIEȘTI, am inteles de la Dl Dridea ca există în prezent o inițiativă a unui grup de consilieri locali (conduși de dl. George Botez – liderul grupului majoritar în Consiliul Local Ploiești) privind încheierea unui Contract de Asociere în acest sens cu Petrolul 52, pe o durată inițială de 18 luni.

Mai multe detalii va poate furniza Primaria Ploiesti, ca proprietar al marcii, Petrolul 52 este in dialog atat cu dl Primar Adrian Dobre, cat si cu reprezentantii Consiliului Local.

Eu nu am nici un rol in decizia dansilor legata de subiect si a procedurii pe care o urmeaza.

Rep.: Vor fi achizitii de jucatori de nivelul Ligii I?

M.M.: V-aş raspunde dacă as fi doi in unu: antrenor si finanţator. Lasand gluma la o parte, sa asteptam mai intai sa se concretizeze acest parteneriat, sa existe o analiza si un plan de bataie. Abia apoi cred ca ati putea primi raspuns.

Rep.: Care este scopul investitiei in Petrolul si ce durata va avea parteneriatul?

M.M.: Scopul e simplu si il regasiti peste tot in lume: orice companie serioasa intoarce ceva inapoi comunitatii. Si asta o face dincolo de investitiile in domeniu, o face in sport, in cultura, in mediu. Personal, văd în aceasta investitie o chestiune de etica publică: pana acum 40 de ani, Romania era tara lui Dracula si a lui Ceausescu, acum doua decenii ne-am bucurat sa-I auzim pe straini vorbindu-ne despre România Nadiei, a lui Nastase si Hagi – si acum, incet-incet, ne apropiem de vremuri in care lumea civilizata nu mai are ce sa tina minte despre noi. Am avut handbal, am avut gimnastica, am avut si fotbal si popice, caiac canoe, cred ca e cazul sa regandim niste prioritati si sa facem in consecinta tot ce sta in puterea noastra ca sa convingem companiile mari sa investeasca in sport. Ca sa revenim la Petrolul, există un palmares frumos al echipei şi ar fi păcat să fie lăsat de izbelişte; sunt patru titluri de campioană a României (1929–30, 1957–58, 1958–59, 1965–66), trei Cupe ale României (1963, 1995, 2013). Orice ploieştean va completa această statistică si vă va spune cu tot sufletul ca Petrolul e singura echipă din România care a învins Liverpool într-o competiție europeană. Toate acestea fac parte din amintirile morale ale unei comunitati de exceptie.

Daca acest parteneriat se va concretiza, intram pe termen lung, la bine si la greu.

Rep.: Veti schimba actualul antrenor/lot de jucatori? Daca da, ne puteti da detalii despre cei cu care vor fi inlocuiti?

M.M.: Îmi cereti raspunsuri imposibile. Nu mă confundati cu patronul echipei.

Rep.: Un mesaj pentru suporteri?

M.M.: Sa isi iubeasca echipa, dincolo de controversele pe care fotbalul le-a generat in Romania in ultimii ani.

Romania are nevoie de o renastere si in acest domeniu si daca privim atent harta Europei o sa vedem ca exista natiuni mult mai mici decat noi care, investind in sport, s-au pus pe harta onorabila a lumii. De la Olanda si Danemarca, pana la Croatia sau Cehia, de la Bulgaria la Slovacia, cam toata lumea a inteles ca in lumea asta globala conteaza enorm in ce fel te raportezi la valori. Inainte conta cata armata si cate tunuri ai, azi contează sportul. Uitati-va la mica Islanda, a fost simpatia si surpriza cea mare de la Europenele din Franta. Inainte, razboaiele creau, dramatic, identitate, acum, din fericire, identitatea e creata de sport, cultura, economie. Trebuie sa ne adaptam acestei lumi.