WhatsApp Image 2017-04-06 at 14.38.44.jpeg

De două zile, Titi Tudor, antrenor emerit al boxului și cetățean de onoare al Ploieștiului, care nici măcar angajat al CSM nu mai este, a recurs la o forma de protest pentru că boxul, sportul care a adus zeci de medalii la nivel național, european și mondial, nu mai este finanțat la Ploiești. Copiii de la sala de box fac antrenamente în strada, în parcarea din fața Palatului Culturii. De mai bine de un an, antrenorul emerit Titi Tudor face chetă de mâncare printre cunoscuți pentru copiii care vin la sală. Iar la stadionul Ilie Oană, o sală de box este în continuare nefuncțională, potrivit lui Titi Tudor.

6 aprilie 2017 - Celebra sala de box a Ploieștiului, unde s-au antrenat Leonard Doroftei, Adrian Diaconu, dar și alți campioni mondiali, europeni și naționali este goală. Antrenorul emerit Titi Tudor aleargă dintr-un colt în altul al Ploieștiului să facă rost de mâncare pentru copiii care vin la sală să se antreneze. Aici, la sala de box, primesc cazare nouă copii și se așează la masă 20 de viitori campioni ai României. Antrenorul Adrian Pârlogea curăță câțiva cartofi. Se vor întoarce copiii de la școală și trebuie să mănânce.

 

Astăzi, meniul este cartofi prăjiți și o porție mică de friptură de porc. Ieri, antrenorul a preparat o mâncare din ștevie. Mâine nu se știe care va fi rația de mâncare pentru sportivii de la CSM Ploiești, Secția de box. De anul trecut, Secția de box nu a mai primit cele opt porții de mâncare, la prânz și seara, în cuantum de 6 lei/ porție. Fiecare porție era împărțită în două ca să ajungă la toată lumea. S-a dus și acest „favor”... La masă, astăzi, vor veni 20 de copii. Apare Titi Tudor. A făcut rost de cinci pui și de niște șiră de porc pentru ciorba de mâine...

Dezastrul boxului de la Ploiești....

,,E tragic ce se întâmplă cu sportul ăsta. Noi aici, la sală, n-am cerut niciodată bani decât pentru strictul necesar. Noi facem curat, noi facem de mâncare...Am adus de acasă un frigider și am cumpărat o mașină de spălat. Dar acum nu avem bani nici măcar pentru competiții... La Bacău a început astăzi Cupa României la seniori. Nu participam pentru ca nu a fost aprobat bugetul. Costa 2.500 de lei maxim și ne întorceam cu o medalie cel putin”, povestește Titi Tudor, privind spre un perete plin cu fotografiile campionilor care au trecut pe la sala de pe Bulevardul Independenței din Ploiești. Sala, construită de sportivi pe vremea lui Ceaușescu, este închiriată.

,,Trebuia să participe la Cupa României, printre alți sportivi, și Gheorghe Alexandru, campionul României anul trecut. Campionul României din 2016 nu a mai primit de anul trecut 600 de lei/ luna și a renunțat. Stă acasă, nu e angajat nicăieri", povestește Titi Tudor, cu ochii în lacrimi. Se simte neputincios, cu mâinile legate la spate... Își arunca privirea prin sala unde s-au antrenat inclusiv viitorii campionii mondiali.

 

Antrenorul emerit care nu mai are loc de muncă

La peste 40 de ani de la înființare, sala de box de pe Bulevardul Independenței trebuie evacuată. Pentru luna martie nu a fost plătită chiria de 6.000 de lei.

,,Pentru copii mă zbat. Eu nu mai sunt angajat la CSM. Au fost scoase la concurs doar două posturi și am zis să îi las pe antrenorii tineri să participe la concurs că au familii acasă. A fost vorba că eu ar urma să fiu antrenor coordonator. Dar momentan nu mai sunt angajat. Anul trecut nu mi-am primit salariul iar acum nu am nici măcar șomaj. Sunt voluntar. Mai am patru ani până la pensie", povestește resemnat celebrul Titi Tudor plin de griji nu pentru el, ci pentru copiii care, dintr-un minut în altul, se întorc de la școală și trebuie să îi pună la masă.

"Eu m-am născut sărac, la Sălciile. Știu cum este pentru copiii ăștia care vin la sală să nu aibă de niciunele. Campionii la box nu au fost bogați ci copii săraci. S-au luptat de când s-au născut, iar pe ring sunt în stare să-și dea viața", spune modest Titi Tudor. În sala de box apare un copil mărunțel... ,, Nea Titi am venit mai devreme că nu facem ora de engleză", spune copilul. „Bine mai băiatule. Hai schimbă hainele și treci la masă", îl îndrumă Titi Tudor așezându-i părul copilului. E unul dintre copiii care sunt cazați la sala de box. Ascultător, „Chinezul”, cum vrea să i se spună, urcă treptele spre dormitor și se întoarce în grabă. Se întoarce într-un suflet la masă. Astăzi, de bine, de rău va mânca o porție de cartofi și puțină friptură. Pe urmă, timp de o oră va dormi și apoi se apucă de antrenamente, iar apoi de lecții. „Cât îl vezi de mic, când lovește sacul de box zici că este un leu în cușcă”, explică antrenorul. Sala de mese se va umple de copii. 

Un stadion cu o sală de box nefuncțională

,,Nu putem să facem antrenamente la stadion unde există o sală de box. Acolo nu există posibilitate nici măcar să atârnam sacii, pentru că nu avem voie să punem un cui în perete. Sala e goală. Nu pot fi montate nici ringul, nici scaunele și nu se pot desfășura competițiile. Asta e sala unde boxul a intrat în istorie, care a scos campioni la Mondiale. Aici, unde nu avem nici femeie de serviciu, unde ne facem curat singuri, unde antrenorul e și bucătar, și profesor, dar și tată și mamă... Unde copiii dorm, învață și se antrenează și nu ajung golani. Aici unde au ieșit campioni pe banda rulantă", spune Titi Tudor, cu tristețe. În jurul lui sacii de box vechi de peste 40 de ani, halterele făcute la strung și câteva echipamente de sport casate de la CSM Ploiești vorbesc despre sărăcia care a dat sportivi campioni pe bandă rulantă.

Titi Tudor nici măcar șomer nu poate fi. Anul trecut a fost sfătuit să își facă PFA. Anul acesta nici măcar angajat la CSM nu mai este. Are patru ani până la pensionare. Cetățeanul de onoare al Ploieștiului, cel care nu a cerut nimic pentru el niciodată, face voluntariat de dragul de a scoate campioni... Acum nici lucrul asta nu-l mai poate face, pentru că nu au existat 2.500 de lei pentru participarea la Cupa României. Nu știe pe cine să dea vina... Pe directorul economic al Primăriei Ploiești, pe aleși...

În februarie 2016 bugetul CSM Ploiești era de peste 11 milioane de lei.  Secția de box, pentru transport, avea alocată suma de 2.000 de lei, iar pentru cheltuieli de funcționare era prevăzută suma de 264.000 de lei, din care pentru competiții era prevăzută suma de 98.600 de lei. Indemnizațiile pentru sportivi erau de 54.000 de lei, recompensele erau de 17.600 de lei... Unele sume s-au blocat însă încă de anul trecut. De când cu zvonul că la Ploiești nu se mai plătește nimic pentru sport, mulți dintre copii nu au mai venit nici la box... Nu că ar fi primit bani vreodată, dar cel puțin aveau garanția că urcă în ring pentru competiții și că se întorc acasă cu o medalie... Pe unul dintre pereții sălii de box sunt lipite mai multe fotografii cu Leonard Doroftei, Adrian Diaconu, Georgian Tudor, Leonard Rotăroaie, Cătălin Costache, Alberto Biro și cu alți foști și actuali campioni ai României. Titi Tudor păstrează o centură de campion, undeva, la etaj... Copiii și medaliile au rămas în urmă... 

6 aprilie 2017, ora 16.30 - În fața Palatului Administrativ din Ploiești este agitație. Zeci de copii deja se antrenează. Unii dintre ei sunt la Secția de Fotbal, alții la Înot... Aproape 20 de copii se antrenează serios la box...

Citește și: Protest în fața Primăriei Ploiești. Sportivii CSM se antrenează în stradă

Se antrenează în stradă, în formă de protest că Primăria Ploiești nu mai asigură fonduri pentru participarea copiilor la competiții. Printre micuți este și Titi Tudor, dar și Leonard Doroftei, ambii cetățeni de onoare ai Ploieștiului...