16864836_1618988091451448_6655828941720552710_n.jpg

La a doua dezbatere din seria ”Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart”, care a avut loc vineri, 17.03.2017, la Sala 200 a Palatului Administrativ, au participat reprezentanți ai sistemului de sănătate publică și ai unora dintre organizațiile pacienților.

 

Într-o ordine întâmplătoare, aceștia au fost: Iolanda Gheorghiu, Asociația Pacienților Oncologici din România, Angela Mihai, Asociația Diabeticilor din Prahova, Adela Iorgulescu, vicepreședinte Solidaritatea Sanitară Prahova, Daniela Constantin, președinte Solidaritatea Sanitară Prahova, Anca Dobrescu, director Direcția de Sănătate Publică Prahova, Rodica Vaszil, director adjunct Direcția de Sănătate Publică Prahova, Gheorghe Alexandru, manager Maternitatea Ploiești, Cătălin Vișean, manager Spitalul de Pediatrie Ploiești

Florin Pușcariu, director medical Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Marius Niculescu, manager Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

De menționat faptul că au fost trimise invitații către mai multe instituții de sănătate publică din Prahova însă acestea nu au trimis reprezentanți.

 

Pe durata a aproximativ două ore și jumătate, participanții au pus în discuție problemele sistemului și au exprimat puncte de vedere avizate privind posibilele rezolvări într-un termen cât mai scurt ale acestora.

Discuțiile au relevat faptul că probleme acute ale momentului în sistemul de sănătate publică din Prahova sunt supra-aglomerarea UPU, fie că este vorba despre Unitatea Spitalului Județean, fie că este vorba de aceea a Pediatriei, și o regândire a rolului medicului de familie.

Citește și: Cum poate fi rezolvată nebunia de la UPU. Soluțiile specialiștilor

 

Participanții au fost de acord, fără rețineri, că Sănătatea Publică a Prahovei s-ar bucura de o cu totul altă percepție dacă ar exista voință și susținere pentru implementarea următoarelor măsuri:

-          implicarea medicilor de familie în respectarea protocoalelor în ceea ce privește ”urgența” și anume: acordarea de asistență primară, trimiterea la ambulatoriul de specialitate, prestarea de servicii în Centre de Permanență – centre pentru înființare cărora există legislație în vigoare,

-          în contextul în care este dovedit faptul că doar 30% din urgențele care se prezintă într-un an la UPU al Spitalului Județean sunt urgențe majore, este obligatorie accentuarea rolului de prevenție a medicilor din spitalele mai mici (locale) precum și activarea reală a serviciilor de Cameră de Gardă a acestora pentru tratarea locală a ”urgențelor minore”, având ca rezultat degrevarea UPU,

 

-          derularea de programe de educație sanitară și de prevenție,

-          raportarea corectă a cazurilor de infecții intraspitalicești,

Citește și: Dezbatere cu medici și reprezentanți ai pacienților, la Ploiești

În urma dezbaterii a reieșit necesitatea unei implicări mai accentuate a administrațiilor locale și a celei județene precum și a parlamentarilor în rezolvarea unor probleme acute ale sistemului. Specialiștii au indicat și câteva dintre măsurile a căror implementare poate fi facilitată/urgentată de către politicieni și care ar avea un impact benefic imediat asupra întregului act sanitar. Cele mai importante dintre acestea ar fi:

-          impunerea și armonizarea la nivel național a unui sistem unic de monitorizare, de raportare și instituire măsuri în cazul infecțiilor intraspitalicești. Inexistența unui astfel de sistem unic la nivel național duce la evaluări eronate ale unităților spitalicești, neexistând standarde clare de raportare a acestora,

-          modificarea legislației care prevede plata serviciilor medicilor de familie. Dacă în acest moment plata se face pe numărul de pacienți arondați, propunerea este ca legislația să fie schimbată în sensul în care plata medicilor de familie să se facă pe cazurile tratate,

-          simplificarea birocrației de angajare a personalului medical,

-          accelerarea procesului de elaborare a normelor metodologice pentru legea care prevede posibilitatea acordării de către autoritățile locale și județene de stimultente financiare pentru personalul medical,

-          elaborarea unei legi care să aibă ca efect o flexibilizare a deciziei în ceea ce privește alocarea paturilor la nivelul managerului unității spitalicești.

Citește și: Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart - primele rezultate

Acestea sunt principalele idei puse în discuție, idei a căror implementare ar putea avea ca efect direct schimbarea în bine a sistemului de sănătate publică prahovean.

La finalul discuțiilor, fiecare dintre cei prezenți și-au arătat disponibilitatea de a participa voluntar la discuțiile Grupului de Lucru ce se constituie pentru a implementa aceste idei. Vă reamintim că din acest Grup mai fac parte și parlamentari de Prahova din toate organizațiile politice.

Citește și: Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart – descrierea proiectului

Ultima dezbatere va avea loc vineri, 24.03.2014, și sunt invitați să participe lideri ai societății civile și jurnaliști.