- Publicitate -

Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart – întâlnirea cu specialiștii

Data:

16864836_1618988091451448_6655828941720552710_n.jpg

La a doua dezbatere din seria ”Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart”, care a avut loc vineri, 17.03.2017, la Sala 200 a Palatului Administrativ, au participat reprezentanți ai sistemului de sănătate publică și ai unora dintre organizațiile pacienților.

- Publicitate -

Într-o ordine întâmplătoare, aceștia au fost: Iolanda Gheorghiu, Asociația Pacienților Oncologici din România, Angela Mihai, Asociația Diabeticilor din Prahova, Adela Iorgulescu, vicepreședinte Solidaritatea Sanitară Prahova, Daniela Constantin, președinte Solidaritatea Sanitară Prahova, Anca Dobrescu, director Direcția de Sănătate Publică Prahova, Rodica Vaszil, director adjunct Direcția de Sănătate Publică Prahova, Gheorghe Alexandru, manager Maternitatea Ploiești, Cătălin Vișean, manager Spitalul de Pediatrie Ploiești

Florin Pușcariu, director medical Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Marius Niculescu, manager Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

De menționat faptul că au fost trimise invitații către mai multe instituții de sănătate publică din Prahova însă acestea nu au trimis reprezentanți.

- Publicitate -

Pe durata a aproximativ două ore și jumătate, participanții au pus în discuție problemele sistemului și au exprimat puncte de vedere avizate privind posibilele rezolvări într-un termen cât mai scurt ale acestora.

Discuțiile au relevat faptul că probleme acute ale momentului în sistemul de sănătate publică din Prahova sunt supra-aglomerarea UPU, fie că este vorba despre Unitatea Spitalului Județean, fie că este vorba de aceea a Pediatriei, și o regândire a rolului medicului de familie.

Citește și: Cum poate fi rezolvată nebunia de la UPU. Soluțiile specialiștilor

- Publicitate -

Participanții au fost de acord, fără rețineri, că Sănătatea Publică a Prahovei s-ar bucura de o cu totul altă percepție dacă ar exista voință și susținere pentru implementarea următoarelor măsuri:

–          implicarea medicilor de familie în respectarea protocoalelor în ceea ce privește ”urgența” și anume: acordarea de asistență primară, trimiterea la ambulatoriul de specialitate, prestarea de servicii în Centre de Permanență – centre pentru înființare cărora există legislație în vigoare,

–          în contextul în care este dovedit faptul că doar 30% din urgențele care se prezintă într-un an la UPU al Spitalului Județean sunt urgențe majore, este obligatorie accentuarea rolului de prevenție a medicilor din spitalele mai mici (locale) precum și activarea reală a serviciilor de Cameră de Gardă a acestora pentru tratarea locală a ”urgențelor minore”, având ca rezultat degrevarea UPU,

- Publicitate -

–          derularea de programe de educație sanitară și de prevenție,

–          raportarea corectă a cazurilor de infecții intraspitalicești,

Citește și: Dezbatere cu medici și reprezentanți ai pacienților, la Ploiești

- Publicitate -

În urma dezbaterii a reieșit necesitatea unei implicări mai accentuate a administrațiilor locale și a celei județene precum și a parlamentarilor în rezolvarea unor probleme acute ale sistemului. Specialiștii au indicat și câteva dintre măsurile a căror implementare poate fi facilitată/urgentată de către politicieni și care ar avea un impact benefic imediat asupra întregului act sanitar. Cele mai importante dintre acestea ar fi:

–          impunerea și armonizarea la nivel național a unui sistem unic de monitorizare, de raportare și instituire măsuri în cazul infecțiilor intraspitalicești. Inexistența unui astfel de sistem unic la nivel național duce la evaluări eronate ale unităților spitalicești, neexistând standarde clare de raportare a acestora,

–          modificarea legislației care prevede plata serviciilor medicilor de familie. Dacă în acest moment plata se face pe numărul de pacienți arondați, propunerea este ca legislația să fie schimbată în sensul în care plata medicilor de familie să se facă pe cazurile tratate,

- Publicitate -

–          simplificarea birocrației de angajare a personalului medical,

–          accelerarea procesului de elaborare a normelor metodologice pentru legea care prevede posibilitatea acordării de către autoritățile locale și județene de stimultente financiare pentru personalul medical,

–          elaborarea unei legi care să aibă ca efect o flexibilizare a deciziei în ceea ce privește alocarea paturilor la nivelul managerului unității spitalicești.

- Publicitate -

Citește și: Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart – primele rezultate

Acestea sunt principalele idei puse în discuție, idei a căror implementare ar putea avea ca efect direct schimbarea în bine a sistemului de sănătate publică prahovean.

La finalul discuțiilor, fiecare dintre cei prezenți și-au arătat disponibilitatea de a participa voluntar la discuțiile Grupului de Lucru ce se constituie pentru a implementa aceste idei. Vă reamintim că din acest Grup mai fac parte și parlamentari de Prahova din toate organizațiile politice.

Citește și: Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart – descrierea proiectului

Ultima dezbatere va avea loc vineri, 24.03.2014, și sunt invitați să participe lideri ai societății civile și jurnaliști. 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -