dezbatere-palatul-administrativ-sanatate.jpg

Una dintre problemele care nemulțumește pe toată lumea, fie că este vorba de pacienți sau de cadre medicale, o reprezintă aglomerația de la Unitatea de Primiri Urgențe. Specialiștii din Sănătate au identificat primele soluții pentru rezolvarea acestei probleme, care, din păcate, trenează de ani de zile.

Observatorulph.ro a organizat vineri, la Sala de 200 de locuri a Palatului Administrativ din Ploiești, alături de alte două titluri locale, ph-online.ro și actualitatea prahoveana.ro, o nouă dezbaterea „Sănătatea Prahovei – timpul pentru restart!”.

 

Citește și: Prima dezbatere pe tema Sănătății, la Ploiești

Dacă la prima întâlnire au fost invitați să participe parlamentarii prahoveni, cei care au pârghiile necesare pentru inițierea de propuneri legislative, de data aceasta la dezbatere au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Spitalului Județean Ploiești, ai Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, ai Spitalului de Pediatrie Ploiești, dar și reprezentanți ai Sindicatului Solidaritatea Sanitară Prahova și reprezentanți ai pacienților. Problema cea mai spinoasă în acest moment o reprezintă aglomerația de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești, dar și de la Spitalul de Pediatrie Iar problema are ca explicație faptul că aproape toate cazurile considerate „urgențe” ajung la cele două unități medicale.

Soluții

Cu siguranță, pacienții care ajung la Unitatea de Primiri Urgență reclamă în primul rând aglomerația. Cauza? Numărul mare de persoane care apelează la aceste servicii, în regim de urgență, chiar dacă, spun medicii, numai în 30% din cazuri se poate vorbi de o urgență majoră. Multe dintre cazuri pot fi rezolvate, de exemplu, prin prezentarea pacienților la medicii de familie.

Citește și: Sistemul sanitar din Prahova suferă. Tu ce soluții propui?

Însă în multe dintre situații, pacienții preferă o altă modalitate: un apel la 112 și transportul asigurat la Unitatea de Primiri Urgențe, invocându-se faptul că medicii de familie au un anumit program. O alternativă, susțin specialiștii din domeniu, este prezentarea pacienților în ambulatoriu. Mai exact, spun specialiștii din Sănătate legislația trebuie să se axeze pe întărirea rolului ambulatoriilor, respectiv a fostelor policlinici. Una dintre propunerile venite din partea reprezentanților sistemului de Sănătate ar fi reînființarea centrelor de permanență sau a centrelor comunitare.

Citește și: Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart - primele rezultate

Existența în fiecare localitate a unor astfel de centre ar permite accesul mult mai ușor al pacienților la servicii medicale. Iar acest lucru ar putea fi realizat prin punerea la dispoziția medicilor de spații de către autoritățile locale.

O singură secție de cardiologie în tot județul

Pe de altă parte, în cazul pacienților cardiaci, problema poate fi rezolvată prin apariția mai multor secții de cardiologie. La ora actuală, pentru urgențe, există o singură secție de cardiologie: la Spitalul Județean Ploiești. Practic, toate cazurile sunt direcționate din start spre Județean. Iar acest lucru vine la pachet cu o supraaglomerare la această secție. Ca soluție, specialiștii din Sănătate propun o flexibilitate când vine vorba de numărul de paturi din cadrul unității medicale. Acest lucru ar permite ca, la un moment dat, atunci când se constată că s-a creat aglomerație la una din secții, conducerea spitalului să aibă posibilitatea repartizării pacienților în alte secții, astfel încât să nu mai fie înregistrate situații în care bolnavii stau câte doi într-un pat.

Ploieștiul trebuie să aibă un centru de primiri urgențe

Pe de altă parte, în urma dezbaterii a reieșit și nevoia ca, la nivelul municipiului Ploiești, să funcționeze, separat de Unitatea de Primiri Urgențe, un Centru de Primiri Urgențe, de exemplu la Spitalul Municipal. Acest lucru poate conduce la reducerea numărului de pacienți care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe. Problema însă este mult mai complexă. Centrele de Primiri Urgență sunt înființate la nivelul unor localități în cazul în care unitățile spitalicești dispun de mai multe specializări.

 

Citește și: Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart – descriere proiectului

În final, concluzia generală a fost că este necesară la această oră o nouă strategie care să permită servicii pentru pacienți complexe, nu doar din punct de vedere al infrastructurii. Dezbaterile pe tema modului în care pot fi îmbunătățite serviciile medicale oferite pacienților la nivelul județului Prahova vor continua, primul pas fiind constituirea unui grup de lucru.