ambulanta-nou-nascuti.jpg

O astfel de ambulanță există numai la București și asigură asistența medicală în toată regiunea Sud-Muntenia.

Printr-un ordin de ministru emis în urmă cu 15 ani, s-a pus bazele unei rețele regionale pentru fiecare zonă geografică definită, „în care se înregistrează un număr de aproximativ 15.000 - 20.000 de nașteri pe an (câteva județe în jurul unui Centru regional de nivel III). Același act normativ prevede că se poate organiza un sistem de transport al nou-născutului cu durata transportului de aproximativ 2 ore (de la unitatea din care se preia până la Centrul regional).

Dar ce te faci în situația în care pentru aceiași ambulanță sunt mai multe solicitări. O mămică ne-a descris situația prin care a trecut, anul trecut, așteptând sosirea ambulanței speciale de la București. La acea dată, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești a solicitat sprijinul ambulanței de neonatologie, având în vedere că elicopterul SMURD era la o altă intervenție. Ambulanța a sosit la maternitate, potrivit tinerei mame de la Ploiești, după șase ore, având în vedere că în aceeași zi, la aceeași oră, au existat și alte solicitări. Transportul cu un alt timp de ambulanță, care nu are în dotare aparatură specializată, ar fi însemnat o condamnare la moarte sigură a micuțului.

Citește și: Dezvăluiri: ”Era să-mi pierd copilul la maternitatea din Ploiești!”

O astfel de ambulanță pentru nou-născuții cu probleme sau pentru copiii născuți prematur obligatoriu are în dotare un aparat de terapie intensivă, dar și dispozitive de intubație, EKG, defibrilatoare, precum și aparate de monitorizare a bebelușului. Totodată, ambulanța este dotată cu incubator neonatal de transport cu control automat al parametrilor.

„Noi nu avem în dotare o astfel de ambulanță”, ne-a declarat șeful ISU Prahova. Același răspuns l-am primit și de la directorul Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, care a precizat că aceste ambulanțe funcționează pe lângă centrele universitare. „Vorbim de ambulanțe speciale, cu personal specializat în neonatologie”, a susținut directorul SAJ Prahova. 

 

O astfel de ambulanță poate costa până la 200.000 de euro, ca urmare a dotărilor speciale. Problema care se pune este însă alta. Viața unui copil cât valorează? Pentru că da, în unele situații, transportul unor nou-născuți la centrele specializate din București nu reprezintă un moft, ci o necesitate.