Ploaie inghetata

Prahova se află sub cod galben de vreme rea până diseară, la ora 21:00, însă ninsoarea se va opri după ora 14:00. Vineri și sâmbătă, ploieștenii s-ar putea confrunta cu un fenomen mai rar, dar deosebit de periculos, acela de ploaie înghețată.

 

Prahovenii scapă astăzi de ger, temperaturile maxime ajungând, ca și mâine la -3 grade, iar vineri la 4 grade. Noaptea, minima nu va mai coborî sub -12 grade.

Vineri seara și sâmbătă dimineața, pe fondul încălzirii, precipitațiile vor cădea sub formă de lapoviță, la nivelul solului producându-se un fenomen periculos pentru șoferi, acela de ploaie înghețată.

 

Potrivit gandul.info, "Freezing rain" apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

În astfel de situații, drumurile se transformă în adevărate patinoare, riscul producerii unor accidente rutiere fiind iminent. Polițiștii recomandă evitarea deplasărilor cu mașinile personale în acest caz.