Ploieştiul a fost poluat grav cu noxe rezultate în urma activităţilor specifice unei rafinării nu doar duminică, 13 februarie, ci şi luni, 14 februarie. În acest interval Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 50.000 de lei rafinăriei Petrotel Lukoil. În mod incredibil, amenda, care nu este contestată de reprezentanţii rafinăriei, a fost dată ca urmare a faptului că inspectorii Gărzii au simţit un miros puternic ce îi înţepa pe nas şi nu în urma unor măsurători făcute de laboratorul mobil.
Ploieştiul sufocat, amendă dată după… nas
Poluarea masivă a oraşului Ploieşti cu noxe industriale provenite cel mai probabil de la o rafinărie nu s-a oprit duminică, 13 februarie, aşa cum lăsaseră de înţeles autorităţile. Conform rezultatelor măsurătorilor staţiilor fixe de pe teritoriul oraşului, Ploieştiul a fost supus unei poluări la fel de mari şi luni, 14 februarie. Deşi susţin în continuare că nu au identificat poluatorul, reprezentanţii Gărzii de Mediu Prahova au amendat luni rafinăria Petrotel Lukoil cu suma de 50.000 de lei pe motiv că “nu a luat măsurile ca să preîntâmpine poluarea cu hidrocarburi”. Amenda, care a fost acceptată fără nici un fel de contestaţie de reprezentanţii rafinăriei reprezintă o premieră în activitatea Gărzii de Mediu. Atât conform reprezentanţilor Gărzii, cât şi a celor de la Petrotel Lukoil, sancţiunea a fost aplicată după ce echipa de control care a fost în inspecţie duminică dimineaţa la rafinărie a constatat că în zonă este un “miros puternic ce îi înţepa pe nas”.
Amneziile favorizante ale comisarului şef Popescu
Modul de control al comisarilor Gărzii de Mediu Prahova conduşi în inspecţie chiar de şeful instituţiei, Ştefan Popescu, este unul de-a dreptul incredibil. Vă reamintim că echipa de control plecase către rafinărie ca urmare a numeroaselor apeluri primate la numărul de urgenţă 112, dar şi la dispeceratele Primăriei Ploieşti şi al Prefecturii Prahova, apeluri în care ploieştenii de pe întreg teritoriul oraşului acuzau un miros puternic de produse petrochimice. În mod cu totul curios, inspectorii Gărzii au ajuns la rafinărie fără a avea cu ei o unitate mobilă de control a calităţii aerului, echipament obligatoriu în astfel de situaţii. Mai mult, deşi şeful Gărzii de Mediu Prahova, Ştefan Popescu, declara luni că îi va amenda pe cei de la Lukoil şi pentru alte două abateri extrem de grave: neanunţarea faptului că încep revizia instalaţiilor şi, în special, pentru faptul că nu au anunţat autorităţile despre explozia unei conducte, marţi atât şeful cât şi instituţia au fost lovite brusc de amnezie.
Am fost intoxicaţi cu benzen şi derivate din petrol
Trecând peste modul dubios în care a acţionat Garda de Mediu Prahova în raporturile sale cu rafinăria Petrotel Lukoil, poluarea ale cărei victime sunt cei aproximativ 280.000 de locuitori ai oraşului este departe de a se fi oprit. Astfel, deşi autorităţile au anunţat că duminică fuseseră în registrate depăşiri cu până la de peste şase ori a mediei maxime anuale la benzen, staţiile fixe de pe teritoriul Ploieştiului au înregistrat atât duminică, cât şi luni, depăşiri semnificative ale maximelor altor noxe cum ar fi pulberile în suspensie. Astfel, luni poluarea cu benzen se menţinea în continuare la cote alarmante, de trei – patru ori peste limita anuală maximă admisă, însă cotele de poluare cu pulberi în suspensie atingeu recorduri istorice. Luni, o singură staţie măsura o cantitate de 102,6 micrograme/mc, în condiţiile în care limita zilnică maximă admisă este de 30 micrograme/mc. Prin comparaţie, Bucureştiul, probabil cel mai poluat oraş din România, înregistra valori 56 micrograme/mc ale pulberilor în suspensie. Pentru necunoscători, pulberile în suspensie sunt particule fine de praf provenite în principal din activităţi ale agenţilor economici cu profil petrolier sau din construcţii. Din nou, în mod misterios, autorităţile întrunite într-un fel de comitet de urgenţă, nu au menţionat nimic despre acest subiect.
Lukoil recunoaşte că a poluat, autorităţile habar nu au
Vă reamintim că luni, printr-un punct de vedere trimis pe adresa redacţiei www.observatorulph.ro, reprezentanţii Petrotel Lukoil admiteau faptul că în urma incidentului produs duminică dimineaţă la facla rafinăriei au avut loc “scăpări nesemnificative de azot şi hidrocarburi” în atmosferă. Curios este faptul că “scăpările nesemnificative” nu au fost înregistrate de staţiile Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova. Culmea, în conformitate cu declaraţiile celor de la APM, în intervalul de timp în care s-a produs poluarea masivă a oraşului singura staţie de monitorizare a poluării al cărei “analizor era defect” este aceea din cartierul Mihai Bravu situat în imediata apropiere a rafinăriei.
Cine măsoară poluarea de pe platforma Petrotel Lukoil
Totuşi, conform legislaţiei în vigoare operatorul economic este obligat să-şi efectueze propriile măsurători referitoare la calitatea aerului, apei sau solului, tocmai pentru ca în astfel de situaţii să existe un martor independent. Ajungem astfel la societatea ProWater Ecosistems ale cărei analize făcute cu laboratorul mobil în datele de 13 şi 14 februarie nu au înregistrat nici un fel de poluare în zona platformei Petrotel Lukoil. De unde ştim asta? Din comunicatul de presă emis luni de rafinărie, comunicat prin care folosindu-se de aceste rezultate Petrotel Lukoil se dezvinovăţea cum că ar fi autorul poluării. Ei bine, surpriza surprizelor aveam să o descoperim marţi când am aflat că ProWater Ecosistems nu are autorizaţie integrată de mediu, deci rezultatele analizelor laboratoarelor sale ar putea fi neconcludente. Mâine vă vom oferi detalii despre ProWater Ecosistems, firmă care la doar două luni de la înfiinţare a devenit partenerul Petrotel Lukoil atât în ceea ce priveşte măsurarea poluării cât, mai ales, administrator al staţiei de epurare a rafinăriei.