- Publicitate -

Ploieştenii au fost otrăviţi/Pe furnalele de la Petrotel Lukoil au fost aruncate direct în aer substanţe chimice nearse

petrotelMai mulţi ploieşteni au sunat, duminică, la 112, reclamând că în oraş se simte un miros înţepător. Staţia de monitorizare din Piaţa Victoriei, una dintre cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului amplasate în Ploieşti, a înregistrat duminică dimineaţă o poluare masivă cu benzen.

Comunicate şi conferinţe cu valoare zero
La ora 7.05, staţia amplasată în Piaţa Victoriei din Ploieşti a înregistrat o depăşire la benzen cu o valoare de 28,54 micrograme/mc, în condiţiile în care valoarea limită de emisie pentru benzen, ca medie anuală, este de 5 micrograme/mc. Până la ora 11.00 valoarea poluarii cu benzen a variat în funcţie de situaţia vântului, la acel moment fiind de 10,88 micrograme/mc. Situaţia este în continuare în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Acesta este, pe scurt, comunicatul de presă trimis duminică de Prefectura Prahova referitor la poluarea masivă cu benzen care a avut loc în dimineaţa aceleiaşi zile în Ploieşti. În dimineaţa zilei de luni, la ora 11.00, la Prefectura Prahova a avut loc o conferinţă de presă în care prefectul Adrian Dobre, alături de Ştefan Popescu, şeful Gărzii de Mediu Prahova (GMPh), Mihai Buzea, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova (AMPh), Nicolae Popescu, inspectroul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova (ISUPh) şi Cristian Vintilescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova (DSPPh), au ţinut o conferinţă de presă în care au anunţat că nu ştiu exact cine este poluatorul.

Poluare masivă cu benzen, autor necunoscut
Pentru că deloc întâmplător spunem noi, rafinăria Petrotel Lukoil a fost sugerată încă de ieri într-un interviu acordat Mediafax de subprefectul Gabriel Hornoiu ca fiind posibilul autor al poluării, am solicitat reprezentanţilor rafinăriei un punct de vedere pe care vi-l prezentăm în continuare:
“În data de 12.02.2011 Instalaţiile S.C. PETROTEL-LUKOIL S.A. au început procedurile de oprire pentru efectuarea unor lucrări şi inspecţii tehnice planificate. Organele competente: APM-Prahova, ARPM-Piteşti, GNM-CJ Prahova au fost înştiinţate de această situaţie prin fax-ul nr. DG-0957-11.02.2011.
Oprirea instalaţiilor s-a desfăşurat conform procedurilor specifice fără incidente de natură tehnică. Zona de influenţă a Rafinăriei a fost monitorizată periodic de către laboratorul mobil al societăţii S.C. ProWater Ecosistem S.R.L., fără să se înregistreze depăşiri ale valorilor limită ale poluanţilor caracteristici activităţii. Depăşirea concentraţiei de benzen înregistrată de staţia de monitorizare amplasată în Piaţa Victoriei nu poate fi atribuită Rafinăriei S.C. PETROTEL-LUKOIL S.A.
Rafinăria nu deţine instalaţii din a căror funcţionare, oprire sau pornire să rezulte emisii ale acestei hidrocarburi. Considerăm că benzenul înregistrat de reţeaua de monitorizare provine din alte surse”.
În concluzie Ploieştiul, oraş cu aproximativ 280.000 de locuitori, a fost poluat cu o cantitate de benzen de aproape şase ori peste limita maximă admisă, există cel puţin două cazuri de oameni cărora duminică dimineaţa li s-a făcut rău pe stradă, serviciul 112 a fost luat cu asalt de cetăţenii afectaţi şi panicaţi, iar la 24 de ore de la incident autorităţile care se ocupă de anchetarea cazului habar nu au cine este poluatorul.

Ştefan Popescu: “Lukoil vă minte”
Acestea au fost elementele de la care am pornit în documentarea. Rezultatele, după cum veţi constata, sunt cu adevărat scandaloase. Cel mai important punct al comunicatului Petrotel Lukoil, şi anume acela că autorităţile au fost anunţate încă din data de 12 despre faptul că instalaţiile rafinăriei vor fi oprite pentru revizii, a fost infirmat categoric de către Ştefan Popescu, comisarul şef al GNPh. Într-o declaraţie oferită în exclusivitate reporterilor www.observatorulph.ro, acesta spune că autorităţile au fost anunţate prin fax despre închiderea instalaţiilor abia astăzi, 14.02.2011, la 24 de la producerea poluării. “Domnule, am auzit şi eu de comunicatul lor. Să ştiţi că v-au minţit. Nici noi, nici APM, nici autoritatea regională de mediu de la Piteşti nu am fost anunţaţi de vreo revizie sau de vreo oprire a instalaţiilor la Petrotel Lukoil până astăzi, 14 februarie. Noi am aflat ieri că au intrat în revizie cu ocazia unei inspecţii pe care am făcut-o la faţa locului. Vă spun sigur că o să-i amendăm cu 50.000 de lei pentru că nu ne-au anunţat, cum ar fi trebuit să facă pentru orice incident”, avea să ne declare Ştefan Popescu la scurt timp după finalizarea conferinţei de presă de la Prefectură.

- Publicitate -

Incident grav neraportat
Într-adevăr, aşa cum aveam să constatăm, atât Garda de Mediu, cât şi reprezentanţi ai ISU, în dimineaţa zilei de 13, fuseseră într-o inspecţie la rafinăria Petrotel Lukoil. Conform surselor noastre, echipa de inspectori care a mers la sediul rafinăriei în urma reclamaţiilor cetăţenilor, a descoperit că în urmă cu câteva ore în curtea agentului economic avusese loc un incident deosebit de grav care nu fusese raportat autorităţilor, aşa cum prevede dealtfel legislaţia în domeniu. Solicitând “registrul dispecerului” – un fel de jurnal în care angajaţii rafinăriei au obligaţia să menţioneze evenimentele care se petrec pe schimbul lor de lucru – inspectorii aveau să constate că în aceeaşi zi, la ora 5.30 dimineaţa, la o instalaţie de transport gaze care alimenta compresoarele ce întreţineau facla se produsese o mică explozie. Dispecerul consemna evenimentul astfel: “în jurul orei 5.30 am fost anunţat de inginerul coordonator, domnul Popa Sebastian, că s-a spart linia din V2 spre H-uri (alimentare compresoare facla care fusese oprită), am anunţat şeful de formaţie de intervenţie a firmei Fire Proof, domnul Meiroşu, care s-a deplasat cu maşina în prevenţie la faclă. Nu au fost depistate alte probleme”. Conform surselor noastre, în urma acestui incident, flacara s-a stins iar substanţele care o alimentau ar fi putut fi aruncate direct în aer fără să mai fie arse.
Informaţia avea să fie confirmată de colonelul Nicolae Popescu, inspectroul şef al ISUPh, care într-o declaraţie făcută imediat după conferinţa de presă de la prefectură avea să ne confirme incidentul: “Am luat legătura cu Lukoil unde am aflat că s-a intrat în procedură de revizie. Am trimis o comisie de control carte a constatat că la nivelul societăţii au fost unele disfuncţionalităţi în funcţionare, respectiv a faclei, care a avut câteva rateuri, s-a oprit, după care a fost repornită şi de aici am tras concluzia ca atmosfera să fi fost infestată cu produse petroliere din instalaţii”.

Petrotel Lukoil: “au fost scăpări nesemnificative de azot şi hidrocarburi uşoare”
La rândul lor, reprezentanţii Petrotel Lukoil ne-au confirmat incidentul, admiţând că a fost constatată o “neetanşeitate pe linia de faclă” care a dus la “scăpări nesemnificative de azot şi hidrocarburi uşoare”: “În data de 12.02.2011 instalaţiile S.C. PETROTEL-LUKOIL S.A. au început procedurile de oprire pentru efectuarea unor lucrări şi inspecţii tehnice planificate. Procedura de oprire impune depresurizarea vaselor ce lucrează în mod normal la presiuni de peste o atmosferă. Operaţia se face în linia de faclă. În dimineaţa zile de 13.02.2011 s-a constatat o neetanşeitate pe linia de faclă în zona compresoarelor de recuperare. S-a dispus imediat închiderea tuturor vaselor aflate în deperesurizare şi înăbuşirea cu abur a zonei neetanşe. Până la izolarea zonei, prin neetanşeitate au fost scăpări nesemnificative de azot şi hidrocarburi uşoare fără ca acest fapt să se manifeste dincolo de perimetrul rafinăriei.
Menţionăm că pe timpul opririi instalaţiilor au fost respectate toate procedurile şi instrucţiunile de lucru aplicabile.
În jurul orei 900 reprezentanţii GNM-CJ Prahova şi ISU au fost prezenţi în cadrul societăţii şi au fost informaţi despre situaţia pregătirii instalaţiilor pentru revizie”.

Directorul DSP: “ploieştenii nu au avut de suferit decât olfactiv”
În mod curios, în timpul conferinţei de presă, niciunul dintre directorii participanţi nu au adus în discuţie acest eveniment. Tot în mod curios, Cristian Vintilescu, directorul DSPPh, a încercat să minimizeze evenimentul declarând că “ploieştenii nu au avut de suferit decât olfactiv”. La fel de curios este faptul că în acest moment inspectorii gărzii de mediu şi ai altor instituţii de control continuă să caute “posibili poluatori”, dat fiind faptul că aşa cum aveau să ne declare reprezentanţi ai acestor instituţii: “Petrotel Lukoil nu are trecut benzenul ca materie primă în Autorizaţia Integrată de Mediu”.
Interesant este faptul că niciunul dintre directorii sau şefii de autorităţi nu a anunţat fie în conferinţa de presă, fie în discuţiile cu reporterii noştri, faptul că totuşi duminică dimineaţa pe platforma Petrotel Lukoil a avut loc vreun fel de poluare a aerului. Nici măcar cea acceptată de reprezentanţii companiei.
În încercarea noastră de a sprijini autorităţile pentru a descoperii cine este autorul poluării masive de duminică dimineaţă, mâine vom publica informaţii cu adevărat incendiare despre modul în care este făcută monitorizarea aerului şi a apei în zona platformei industriale Petrotel Lukoil.

- Publicitate -

 

Mihai Nicolae
Mihai Nicolae
Mihai Nicolae lucrează în presa scrisă locală din anul 1993. A lucrat în redacțiile ziarelor Ploieștii, Telegraful de Prahova, Muntenia Telegraf. În 2002 a fondat publicația săptămânală Viața Prahovei, ulterior a preluat editarea ziarului Monitorul de Prahova, iar în 2007, alături de Marius Nica și Mirela Mihai, este cofondator al ziarului Observatorul Prahovean. Din anul 2011 a ieșit din activitatea editorială curentă a ziarului, rămânând unul dintre principalii colaboratori ai redacției.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

S-a trezit și Consiliul Concurenței! Investigație la producătorii și comercianții de ulei, zahăr și produse lactate

Prețurile au crescut în întreaga lume, majorări motivate de crizele succesive din domeniul sanitar, apoi economic, din cauza războiului din Ucraina... Sunt multe motivele...

Nu e păcăleală de 1 aprilie! Se scumpesc: gazele, energia electrică, țigările și creditele

Dacă în cazul viciilor scumpirile ar trebui să fie un motiv să renunțăm la ele, în cazul utilităților sau creditelor în derulare acestea vor...

Din cauza crizei de medici, SJU Ploiești face schimb de pacienți cu SJU Buzău

Situația crizei de personal din cel mai mare spital din Prahova s-a discutat pe larg la ObservatorulPh Live, la începutul acestei săptămâni. Criza de...

Motivul pentru care România pierde 2,1 miliarde de euro din PNRR. ”Am avut creștere economică mai mare decât estimam”

Sunt peste două miliarde de euro de care România nu va mai beneficia. Suma nu este deloc de neglijat, însă motivul invocat de Ministerul...

SC Hale și Piețe se mută în fosta clădire Peco din Ploiești – VIDEO

Fosta clădire Peco din Ploiești a fost achiziționată de SC Hale și Piețe, în 2012, cu 900.000 de euro. La aproape 11 ani după...
Emisiuni
- Publicitate -