skimming

Termenul de ”skimming” se referă la activitatea ilegală prin care o persoană obține în mod fraudulos datele stocate pe banda magnetică a unui card bancar, date care, astfel obținute, sunt folosite pentru inscripționarea pe suporturi similare unor carduri bancare. 

 

Acest mod de operare se realizează de regulă prin instalarea unor dispozitive confecționate artizanal, în dreptul fantei de introducere a cardului bancar în ATM și a unor dispozitive de filmare a secvenței de introducere a codului PIN. 

În ultimii ani în Prahova au fost constatate un număr de nouă cazuri skimming: șapte cazuri în 2015, dintre acestea șase fiind înregistrate în Ploiești și unul în județ, iar în 2016 două cazuri, unul în Ploiești și unul în județ. Prin folosirea acestei metode a fost creat un prejudiciu total de 298 731 lei (peste 60 000 de euro). 

Cu privire la prinderea făptașilor, Brigada de Combatere a Criminalității Ploiești, Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, a transmis redacției observatorulph.ro:” referitor la cazurile rezolvate vă precizăm că în anul 2015 au fost depistate 7 persoane, cetățeni bulgari, care au instalat dispozitive de skimming la ATM-uri pe raza județului Prahova, aceștia fiind trimiși în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, prevăzute și pedepsite de art. 314 alin. (2) C. pen. și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, prev. și ped. de art 365 alin. (2) Cod Penal.”