Prejudiciu uriaș la Direcție Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova. Nu mai puțin de 26 de prahoveni au fost condamnați la închisoare cu suspendare și plata unor despăgubiri în valoare totală de 967.000 lei după ce au fost depistați că au beneficiat în mod ilegal indemnizații de handicap sau de însoțitori pentru persoane cu handicap.

 

Cei 26 de prahoveni au fost condamnați și la câte doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsiți vinovați de înșelăciune, cumpărare de influență și uz de fals. Decizia aparține Tribunalului Prahova și nu este una definitivă.

Important de precizat este faptul că este cel de-al doilea dosar similar deferit justiției de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. La începutul acestui an, mai precis în luna februarie, alți 19 prahoveni au primit condamnări identice, în sensul că au fost obligați de instanță să dea banii primiți în mod ilegal de la stat, în baza unor certificate medicale falsificate care dovedeau faptul că au un handicap grav. În acest prim dosar, prejudiciul a fost de 537.000 lei.

 

Conform soluției dată de Tribunalul Prahova, sumele pe care trebuie să le returneze prahovenii care au primit în mod ilegal indemnizații lunare sunt în medie de 50.000 de lei de persoană, cea mai mare sumă fiind primită de Doagă Bobea Dorina -72.374 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, instanța a dispus păstrarea sechestrului instituit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pe bunurile inculpaților, adică apartamente, case și terenuri.

De asemenea, un alt lot de prahoveni, 36 de persoane, au fost condamnate în luna aprilie a acestui an la închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Și aceștia vor trebui să dea înapoi, prejudiciu calculat în dosar, 1,1 milioane lei, bani obținuți în baza certificatelor falsificate de handicap. Prin urmare, în toate cele trei dosare, se calculează un prejudiciu de aproximativ 2,7 milioane de lei, adică circa 600.000 de euro.

Toată această poveste a izbucnit în primăvara anului 2013, atunci când Viorica Oniga, șefa Comisiei de Evaluare a persoanelor cu Handicap din cadrul DGASPC Prahova a fost arestată preventiv la solicitarea procurorilor DNA Ploiești. Aceasta era acuzată că a acordat certificate de handicap unor persoane sănătoase, iar în baza acestor documente, zeci de prahoveni au beneficiat de indemnizații speciale, fie de handicap, fie de însoțitor al unei persoane cu handicap, în valoare de aproximativ 1000 de lei lunar.