pasaj

Ploieștenii ar fi trebuit să circule pe podul de la Gara de Vest de la 1 ianuarie 2016, însă pasajul nu va fi finalizat nici măcar la 1 ianuarie 2017. Mai mult, la această investiție finanțată parțial cu fonduri europene au fost identificate mai multe probleme tehnice.

 

Surse din Primăria Ploiești susțin că proiectantul general, Intergroup SRL București, a identificat la grinzile prefabricate de la construcția suprastructurii pasajului următoarele:
- grinzile prefabricate identificate pe șantier prezintă diferențe de secțiune, gabarit, față de cele prevăzute în proiectul tehnic

- modificarea soluției tehnice a fost comandată de constructor către societatea care a realizat proiectul de detalii de execuție (IRIMAT Cons SRL) din considerente de natură economică

- modificarea soluției tehnice nu a fost adusă la cunoștința proiectantului general

 

- din analiza pieselor rezultă modificări la cantități la beton și armătura din grinzile prefabricate

- prin schimbarea soluției tehnice nu se va mai putea utiliza prețul unitar ofertat, fiind cu totul altă grindă. Aceeași remarcă este valabilă și pentru predale sau alte elemente ofertate la bucată

Proiectantul subliniază alte aspecte importante, precum: orice modificare de soluție tehnică trebuie aprobată în baza unei motivații temeinice, de natură tehnică și nu economică, iar soluția aleasă va conduce la comportarea diferită a suprastructurii pasajului față de cea propusă inițial în proiectul tehnic.

 

În traducere liberă, constructorul a folosit grinzi diferite de cele prevăzute și calculate de proiectant, acesta din urmă neasumându-și riscurile!

Potrivit acelorași surse, pentru că a fost schimbată soluția tehnică, cheltuielile cu grinzile prefabricate, în cuantum de aproape 2.000.000 lei, sunt considerate neeligibile. Adică nu vor fi decontate din fonduri europene, ci de la bugetul local.

Pe șantier au ajuns și inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții Prahova, care au solicitat o expertiză tehnică, însă au dispus continuarea lucrărilor. 

 

În prezent, Primăria Ploiești a scos la licitație serviciile de expertizare a proiectului tehnic și a lucrării în totalitatea ei, însă nicio firmă nu s-a înscris. 

 

 

 

 

Eveniment
  • Luni, 23 Octombrie 2017
  • De Andra Ilie

Accident la intrare în Ploiești, în zona Metro

Două mașini au fost implicate, în această seară, în jurul orei 18:50, într-un accident pe DN 1, km 6, intrarea în Ploiești. Din primele informații, accidentul s-a produs în zona giratoriului de la...