front cristian badila

Cristian Bădilă este un cunoscut profesor de arte marțiale din Ploiești, preocupat de terapii complementare. Cu toate că Sensei Cristian Bădilă nu mai are nevoie de nicio prezentare ținând cont de pregătirea sa profesională în acest domeniu, puțin știu că maestrul de la Ploiești este un artist plastic, exponent al picturii naive. 

 

Cristian Bădilă s-a apucat de pictură în anul 2013 și până în prezent a devenit cunoscut atât pe plan național cât și internațional. A fost vedeta mai multor expoziții și galerii de artă, și-a vândut operele în cadrul acestor evenimente, iar criticii au fost impresionați de talentul și creativitatea sa.

Cum a început totul?

În anul 2013 a trecut printr-o perioadă grea din cauza unor probleme apărute în familie. A urmat divorțul de soția sa și la scurt timp s-a trezit într-un impas sufletesc. Cu toate astea a realizat că singurul mod prin care poate evada din această stare este întoarcerea la ceva ce i-a plăcut să facă încă din copilărie, dar pentru care nu a primit susținere, și anume pictura și desenul.

 

Nu a stat prea mult pe gânduri, a achiziționat materiale necesare și a început să așterne pe planșe gânduri, sentimente, portrete și peisaje. Își amintește și acum de prima lucrare pe care a realizat-o, portretul fiicei sale. Compoziția a trecut testul ”celui mai important critic”, iar de atunci stă expusă în dormitorul unde fata adoarme în fiecare seară.

După acest episod și-a luat inima în dinți și s-a înscris la Școala Populară de Arte din Ploiești, unde sub îndrumarea profesorului Mariana Voicu a făcut primii pași în lumea picturii naive.

Talentul său nu a rămas neremarcat, iar în scurt timp a primit numeroase invitații de participare la diferite saloane de gen din țară și străinătate totul culminând prin câștigarea Locului 1 la Concursul Național de Pictură și Grafică Vespasian Lungu, ediția a XIX-a din Brăila.

 

Din 2013 și până acum Cristian Bădilă a expus și vândut lucrări de artă la: Salonul International de Arta Naiva ediția a XII-a, Salonul de Primăvară al Artei Naive Bacău, ediția a XXIII-a, Salonul International de Arta Naiva ediția a XIII-a, Expoziția Națională de Icoane și Artă Naivă Patimile și Învierea Mântuitorului în creația Populara Contemporană București, editia a XIV-a, Salonul National de Artă Naivă Policarp Vacarciuc editia a V-a, Iași, International Art Fair Rotterdam (2016), Povestile Orașului-Galeria Transilvania Art, Brașov, 2016, și multe altele.

În urma Galeriei Transilvania Art , doctorul în arte plastice Ovidiu Carpușor spunea despre senseiul ploieștean: ”Artistul plastic Cristian Bădilă denotă un stil creativ abordant și totodată amuzant în povestioarele sale deosebite și unice, regăsite în fiecare tablou, depășind cu ușurință Realul și Imaginarul clasic.  Incursiunile sale  în lumea artei naive urbane definesc un univers complex ce bucură privirea prin prisma viziunii artistului asupra întâmplărilor și personajelor din diverse medii, având mereu tipologii haioase și pline de peripeții. Lucrările sale ne conduc într-un univers paralel, dincolo de cotidian, surprinzându-ne atât prin tehnica uzitată de artist, cât și prin substratul ideilor materializate și redate pe pânză. Bădilă este unul dintre cei mai reprezentativi plasticieni ai Artei Naive de la noi din  țară, obținând la Saloanele Internaționale și Naționale numeroase premii, diplome de merit și atestate care îi conferă artei sale naive aprecierea pozitivă, atât a publicului consumator de artă și de frumos, cât și a criticilor de specialitate.”

Clienții artistului Cristian Bădilă

 

Artistul naiv Sensei Bădilă susține că în pictură esențiale sunt materialele cu care lucrezi. De la acuarele până la pânză și pensule, totul trebuie să fie de bună calitate astfel culorile vor fi șterse, vopseaua nu va avea putere de acoperire, iar la final compoziția nu va arăta așa cum te aștepți. Lunar acesta investește 500-600 de lei în materiale.

Cu toate că a și-a vândut operele și în țară majoritatea clienților săi vin din țări ca Olanda, Germania și Statele Unita ale Americii. De fiecare dată când are ocazia, în special în perioada vacanțelor, Cristian Bădilă ia drumul vestului și lucrează ca artist stradal în Rotterdam, Palma de Mallorca și alte orașe din Europa.

Ploieșteanul și-a vândut până acum lucrările cu prețuri între 200 și 500 de euro, însă cu toate astea este încă la început, iar vizibilitatea și afirmarea pe piața artelor plastice presupune un itinerariu lung și participarea la expoziții atât în țară cât și în străinătate. Costurile de  închiriere ale standurilor și cheltuielile pe durata evenimentelor se ridică la sume de 2000 de euro, însă acest lucru nu-l face să dea înapoi.

Vezi mai jos lucrările artistului ploieștean: 

{gallery}2016/10-octombrie/21/cristian-badila{/gallery}