magistrat

Procurorii și judecătorii, care au fost președinți ai Birourilor Electorale de Circumscripție din Prahova, primesc sume de ordinul zecilor de mii de lei de la primării, unele sărace, pentru alegerile locale din iunie. Cum s-a ajuns aici?

 

Potrivit OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, dacă sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu primesc o diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară.

La alegerile locale, magistrații au fost detașați în diverse localități ca fiind președinți ai Birourilor Electorale de Circumscripție, așa că au început să-și ceară drepturile la primăriile pe raza cărora au activat.

Cum media salariilor magistraților depășește 10.000 de lei, aplicând diurna de 2% pe zi, rezultă că sumele pe care primăriile trebuie să le achite de la bugetul local sunt uriașe, putând ajunge până la 20.000 de lei pentru cele 60 de zile de "detașare".

 

Cei mai mulți primari au plătit deja aceste sume, chiar dacă ele au reprezentat o lovitură pentru bugetul local, în special comunelor cu venituri mici, iar cei care ezită să le achite sunt amenințați cu procese și daune.

Sumele se vor dubla după alegerile parlamentare din 11 decembrie, când magistrații vor fi din nou implicați în procesul electoral.