dna audieri

Primarul din Câmpina, Horia Tiseanu, a fost suspendat din funcție și pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploiești pentru luare de mită și abuz în serviciu.

 

Dacă în ceea ce privește abuzul în serviciu lucrurile sunt clare, primarul fiind acuzat că s-a folosit de o limuzină cumpărată pe bani publici de către Poliție Locală Câmpina, în ceea ce privește acuzația de luare de mită, mulți se întreabă cine este omul de afaceri care i-a dat șpagă?

Surse judiciare au declarat pentru observatorulph.ro că cel care l-ar fi "turnat" pe Tiseanu ar fi Radu Ionescu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova și asociat la o firmă de producție și montaj tâmplărie de tip termopan. 

Firma acestuia ar fi montat tâmplărie termopan la Casa Tineretului din Câmpina, primarul solicitând 10% din valoarea lucrărilor și primind suma de 17.000 de lei. Potrivit procurorilor anticorupție, în schimbul banilor, Tiseanu a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte.

 

Reamintim că Radu Ionescu a fost reținut de procurorii DNA Ploiești în luna martie a acestui an într-un dosar în care este acuzat că a luat mită un autoturism pentru acordarea de contracte în mod preferențial.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, Ionescu este acuzat că, în cursul lunii noiembrie 2006, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, a pretins și primit de la un om de afaceri, care este denunțător în cauză, un autoturism marca Volkswagen Golf, în valoare de 22.347 euro, pentru a sprijini societatea acestuia din urmă în privința derulării unor contracte de lucrări încheiate cu CJ Prahova și efectuarea la timp a plăților aferente.

"Autovehiculul în cauză a fost primit prin intermediul unei alte firme care, în perioada 22.12.2006 — 11.05.2009, a achitat ratele de leasing din sumele virate de societatea omului de afaceri, în baza unui contract fictiv încheiat între cele două societăți", se arată în comunicatul citat.

Radu Ionescu a fost vicepreședinte CJ Prahova în perioada 2004-2008, el deținând și în prezent aceeași funcție în care a fost numit în primăvara anului 2015 din partea UNPR Prahova. Ulterior, Ionescu și-a dat demisia din toate funcțiile politice și administrative.

Comunicatul DNA Ploiești privind acuzația de luare de mită a primarului Tiseanu:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27.09.2016, față de inculpatul:

TISEANU HORIA LAURENȚIU, primar la municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- luare de mită. 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

1. În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte 2 oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.