UPG Ploiesti examen

Apar informații șocante în dosarul lui Călin Alexe Mureșan, profesorul de matematică din Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, arestat la domiciliu pentru luare de mită.

 

Unii dintre studenții care au colaborat în acest caz cu anchetatorii au reclamat organelor judiciare faptul că sunt speriați, că se simt amenințați de fratele profesorului arestat, Daniel Jianu Mureșan, și el cadru didactic în UPG. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, studenții acuză că Jianu Mureșan ar fi apelat la mai mulți bărbați bine făcuți și tatuați în scopul de a intimida martorii-denunțători din dosarul fratelui său. Un alt student a reclamat și el că în noaptea în care profesorul acuzat de luare de mită a fost audiat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, situat pe strada Bunavestire din Ploiești, a fost urmărit până acasă de fratele profesorului arestat.

"...din cercetările efectuate, rezultă că inculpatul...încearcă să-și exercite influența asupra studenților care au colaborat cu organele de poliție, dar I asupra celor ce urmează a fi audiați în cauză, prin intermediul fratelui său, ....profesor în cadrul universtiății Petrol și Gaze Ploiești. Astfel, în data de 7.09.2016, în jurul orelor 14.50, organele judiciare au fost contactate telefonic de către suspecta...., care și-a exprimat temerea că asupra sa să fie exercitate acte de violență întrucât, în cursul zilei menițonate, în timp ce se afla împreună cu martorul ....în curtea Universității Petrol și Gaze Ploiești, în vederea susținerii unui examen, la-au observant pe fratele inculpatului ...., numitul ..., în momentul când îi indica pe ei, printr-un semn discret, unor persoane de se bărbătesc, cu o constituție atletică și tatuați pe brațe, ce nu păreau a fi studenți. Totodată, suspecta ....a comunicat organelor de polițe că martorul ....i-a relatat faptul că în seara de 5.09.2016, după ce a fost audiat la sediul Parchetului, a fost urmărit la ieșirea din sediu până în dreptul locuinței sale în jurul orei 23.00 de către..., care l-a abordat din spate, întrebându-l ce s-a întâmplat în ziua respectivă cu fratele său și ce a făcut la parchet, el spunându-I acestuia că a colaborat cu organele de poliție..., " se arată în referatul de arestare al procurorului de caz.

Pe de altă parte, în documentul citat se precizează faptul că există suspiciuni că profesorul acuzat de mită să mai fi solicitat bani și de la alți studenți, nu doar de la cei identificați deja, ceea ce înseamnă că cercetările vor continua în acest caz.

Deși profesorul a încercat, prin intermediul avocatului, să se scuze și să spună că nu a fost conștient de consecințele faptelor sale, procurorii susțin contrariul. Conform acestora, Alexe Mureșan le sugera studenților în timpul orelor de curs că, dacă vor să ia examenul, au nevoi de trei referate și jumătate, ceea ce a fost tradus de anchetatori drept "prețul" ascuns în spatele unui libaj codificat. Mai mult, tot procurorii susțin în referatul de arestare faptul că Mureșan era foarte precaut atunci când solicita și primea bani de la studenți. Acesta le sugera să-și închidă telefoanele, să nu pronunțe cuvântul bani, să plaseze banii pe sub bancă și vorbea brusc în șoaptă.

Scandalos este faptul că Mureșan a mai fost supravegheat de procurori încă de anul trecut, în momentul în care un alt profesor de matematică din UPG, Ilie Ristea, a fost prins cu bani primiți de la studenți. Deși, arată procurorii în referatul de arestare, lui Mureșan i se comunicase, conform legii,  faptul că au fost dispuse asupra sa măsuri de supraveghere tehnică, acesta a nu s-a potolit și a continuat să ceară bani de la studenții săi în schimbul unei note de trecere, conștient fiind că poate fi prins în orice moment.

Actvitatea ilegală a profesorului acuzat de luare de mită era atât de bine organizată, încât studenții restanțieri la materia sa, din toți anii, nu doar cei din primul an de studii, ajunseseră să creeze grupuri închise pe WhatsApp și pe facebook, unde se vehiculau informații legate de sumele de bani pe care trebuie să le dea fiecare pentru a promova examenul la matematică. Astfel, susțin procurorii în referatul e arestare, din fiecare grupă a facultății a fost desemnată o persoană anume care să se ocupe de strângerea banilor de la studenții restanțieri, 350 de lei de fiecare, pentru ca în data stabilită de profesor, toți banii să ajungă la acesta. În total, susțin anchetatorii, între 50 și 60 de studenți restanțieri au cotizat cu bani pentru ca profesorul Mureșan să le dea o notă de trecere. La momentul perchezițiilor au fost găsite listele cu numele studenților care au plătit și mai multe plicuri în care era trecută identitate grupei de studenți.