Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

consiliul local ploiesti

După ce ieri am arătat cum Primăria Ploiești a dublat suprafața orașului doar ca Apa Nova să încaseze mai mulți bani din apa de ploaie, astăzi vă prezentăm cum a îngropat Consiliul Local Ploiești solicitarea ploieștenilor de a nu mai plăti această taxă aberantă.

În toamna anului 2015, consilierii locali PNL propuneau eliminarea taxei pe apa de ploaie plătită de ploieșteni odată cu factura la apă și canalizare. Care ploieșteni plătesc oricum această taxă prin impozitele locale folosite de Primăria Ploiești să achite 7 milioane de lei către Apa Nova în ultimii cinci ani.

În ședința din 30 octombrie, aleșii au votat chiar și o comisie de negociere cu Apa Nova, astfel încât persoanele fizice și juridice să fie scutite de taxa pe apa de ploaie, formată din Dumitru Cristian, Enache Cristina, Lupu Adrian, Cosma Marcian și Robert Vîscan. Aceștia erau împuterniciți să prezinte la 31 ianuarie 2016 un raport în plenul Consiliului Local, termenul fiind prelungit ulterior până la 31 martie.

După aproape un an de la formarea acestei comisii, raportul nu a fost susținut în plenul consiliului, ploieștenii fiind buni de plată în continuare. 

Președintele comisiei, liberalul Enache Cristina, susține că raportul a fost întocmit și predat, dar că nu știe de ce nu a fost trecut niciodată pe ordinea de zi a Consiliului Local Ploiești. "Reprezentanții Apa Nova ne-au prezentat un document de la ANRSC din care reiese că taxa pe apa de ploaie nu poate fi eliminată, oferta lor fiind scutirea de la plata taxei a unui anumit număr de familii cu posibilități financiare limitate, prin intermediul unor ajutoare sociale din partea primăriei", a declarat, pentru observatorulph.ro, Cristina Enache.

Faptul că Apa Nova Ploiești își apără interesele este un lucru firesc, însă nu înțelegem pasivitatea consilierilor locali? Evident, cu excepția celor aflați pe ștatul de plată al operatorului de la care încasează anual peste 6.000 de lei pentru participarea la ședințele unui comitet de coordonare. 

Oare legislația invocată de Apa Nova nu se aplică și la Baia Mare, unde taxa pe apa de ploaie a fost eliminată încă din 2013? (detalii AICI) Dar la Râmnicul Vâlcea unde consilierii locali au votat eliminarea taxei pe apa de ploaie pentru persoanele fizice în 2014? De ce la Craiova a fost posibil acest lucru, iar la Ploiești nu? Iar lista orașelor unde aleșii au reprezentat interesele cetățenilor poate continua...

Cert este că unii ploieșteni au ajuns în situația aberantă de a plăti mai mult pentru apa de ploaie decât pentru apa consumată. Este cazul chiar deputatului Gabriela Anghel, care, în iulie, deși a consumat numai 3 mc de apă, factura pe care este nevoită să o plătească este de 19 de lei.  O pondere importantă o reprezintă chiar taxa pe apa de ploaie (4,2 mc) facturată cu aproape 6 lei. "Nu mi se pare normal ca noi, ploieștenii să plătim apa meteo în volum mai mare decât consumăm apă potabilă într-o lună în care nu a plouat deloc" a declarat atunci, pentru observatorulph.ro, deputatul Anghel.

Dincolo de indignarea cetățenilor, unii cu funcții înalte în stat, Apa Nova continuă să factureze apa de ploaie, chiar și în ani secetoși, sub ochii indulgenți ai consilierilor locali. Până când?

 


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești