spaga

Un profesor de matematică al Universității de Petrol și Gaze din Ploiești a fost reținut ieri de procurori pentru luare de mită.

 

Este vorba de Alexe Călin Mureșan, care ar fi pretins 38.500 de lei de la mai mulți studenți din anul I, din care a și primit 17.150 de lei, pentru a le da note de trecere la restanțe.

Surse apropiate anchetatorilor susțin că cercetările au început din oficiu, după ce procurorii au aflat că profesorul de matematică la Facultatea de Petrol și Petrochimie solicita bani studenților pentru a le da note de trecere la examenele susținute în sesiunea de restanțe. 

Citește și: Profesor din UPG, prins cu șpaga de la studenți în buzunar

 

Studenții susțin că profesorul aloca un timp destul de scurt cursurilor propriu-zise, aproximativ 20 de minute, în restul timpului acesta vorbindu-le despre casa lui de la țară sau despre dorința de a avea un autoturism Range Rover cu încălzire pe volan. 

În UPG, studenții știau că o restanță la acesta costa 350 de lei, așa că s-au organizat la sfârșitul lunii august să strângă bani. Vineri, 2 septembrie, 49 de studenți au dat bani, doi dintre ei fiind desemnați de colegi să poarte negocierile cu profesorul respectiv.

A doua zi, sâmbătă, 3 septembrie, studenții s-au întâlnit cu profesorul de matematică și i-au transmis că listele cu cei care au cotizat sunt în plicurile cu bani. Aceștia au intrat într-o sală de curs unde au primit de la profesorul respectiv subiectele și rezolvările. 

 

Luni, la examen, profesorul a dat alte subiecte decât cele divulgate, dar cu același barem de corectare.

După examen, studenta desemnată să poarte negocierile a fost chemată de profesor, care le-a transmis celor care au dat bani că trebuie să susțină din nou examenul pentru că ei au scris rezolvările transmise sâmbătă, nu adaptate la problemele modificate. La a doua examinare, profesorul ar fi corectat lucrările confruntându-le cu lista studenților care au cotizat. 

Pe seară, profesorul i-a chemat pe studenți să mai dea o testare, moment în care procurorii au intrat în sala de examinare. 

 

Aceștia au găsit asupra profesorului suma de 17.000 de lei. Banii erau în portofel și în plicul pe care era scrisă grupa cu studenții de la examen. 

A doua tranșă de bani urma să fie dată de studenți după ce primeau note de trecere.

În timpul audierilor, profesorul nu și-a recunoscut vinovăția. 

VIDEO Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova despre reținerea profesorului din UPG