castan2

Bulevardul Castanilor este unul dintre puținele simboluri cu care se pot mândri ploieștenii. Din cauza poluării, dar și a secetei, tot mai mulți arbori s-au uscat, aceștia fiind o specie protejată și clasificați drept monumente ale naturii. Lucrurile ar fi stat probabil altfel dacă se folosea o instalație de irigare, pe care Primăria Ploiești a plătit 20.000 de euro. Aceasta a fost distrusă, copacii fiind udați cu..cisterna SGU. Ca la Ploiești!

 

Istoria Bulevardului

Potrivit wikipedia, după ridicarea Gării de Sud, autoritațile ploieștene au fost nevoite să construiască un bulevard care să o lege de centrul orașului. În anul 1871, primarul Ioan Philiu a format o comisie care urma să decidă traseul noii artere iar în ianuarie 1872 membrii comisiei respective au stabilit pe unde va trece bulevardul. Noul bulevard urma să pornească din fața Gării de Sud și să ajungă in centrul orașului, având două ronduri, denumite mai târziu ”La Eliseu” (cel dinspre gară) și ”La Statuie” (cel dinspre centru). Bulevardul Independenței a fost finalizat în timpul primarilor C. T. Grigorescu (1877-1883) și Radu Stanian (1883-1888). La început, strada a fost pavată cu piatră cubică. Pe marginea străzii s-au plantat castani, s-au montat felinare cu gaz, bulevardul fiind apoi una dintre primele străzi iluminate electric. În 1906, familia regală a sosit la Ploiești, iar pe bulevard s-a instalat o tribună de unde Regele Carol I a admirat parada militară, printre care și Regimentul 4 Roșiori, în frunte cu viitoarea Regina Maria.

Copacii se usucă, în timp ce se repară instalația de irigare 

 

În ultimii ani, tot mai mulți castani s-au uscat, în principal din cauza secetei, pe fondul unei poluări masive din cauza traficului intens. În loc să folosească o instalație de irigare cumpărată în 2004 cu 80.000 de lei, angajații SGU udă copacii cu cisterna. La solicitarea observatorulph.ro, conducerea SGU a transmis următoarea explicație "instalația de irigare (subterană), prin picurare, a castanilor de pe B-dul Independenței este alcătuită din secțiuni de irigare corespunzătoare celor patru aliniamente din această zonă, secțiuni care au suferit o serie de deteriorări, atât în urma uzurii generată de trecerea timpului cât și a lucrărilor edilitare care s-au realizat în decursul anilor, de la momentul montării acesteia. Pe cale de consecință, conducerea societății a decis demararea lucrărilor de identificare a elementelor defecte/deteriorate ale acesteia, în scopul înlocuirii sau reparării segmentelor respective. Acest demers se realizează în mod etapizat, pe tronsoane, prin testarea acestora din urmă, lucrările fiind în derulare la data întocmirii acestui răspuns; atât castanii plantați în cele două aliniamente cât și cei din peluzele de pe B-dul Independenței sunt udați, în mod constant, cu ajutorul cisternelor societății, în medie de trei ori pe săptămână. În perioadele cu temperaturi ridicate, acești arbori sunt udați de patru ori pe săptămână; procedura de întinerire a castanilor, prin plantarea de puieți din pepinierele societății, a început din anul 2006 și se derulează în mod etapizat, în sezonul specific plantării acestor arbori".

Galerie FOTO Castani uscați pe Bdul Independenței

castan5

 

castan4

castan3

castan1