ijp

"Ginel lovește din nou", aceasta este gluma pe care o fac polițiștii și jurnaliștii deopotrivă atunci când curtea de pe strada Bunavestire din Ploiești, unde au sediile mare parte dintre Parchetele din Prahova, sunt pline de jandarmi, "mascații", așa cum îi numim cu toții.

 

Se întâmplă acest lucru de mai bine de un an și jumătate, adică din momentul în care unul dintre cele mai importante departamente dintr-un inspectorat de poliție, și anume Serviciul pentru Investigarea Criminalității Economice, a fost preluat spre coordonare, în Prahova, de comisarul șef Mihai Ginel Preda. Puțini știu că, în general, procurorii lucrează cu materialul clientului, în cazul de față, "clientul" fiind Poliția, iar, în ultima perioadă la Parchetele din Prahova marfa a fost din belșug. Au fost zeci de percheziții în ultimul an, coordonate de Serviciul pentru Investigarea Criminalității Economice  din cadrul IJP Prahova, care au destructurat tot atâtea rețele de evazioniști ce acționau în special în Prahova, dar și în alte județe din S-E țării, inclusiv în București.

Este vorba despre genul acela de afaceriști care înființează societăți comerciale de tip fantomă, pe numele unor oameni ai străzii, pentru ca apoi să le introducă într-un circuit fiscal complicat cu scopul de a se sutrage de la plata taxelor către stat. Este doar un exemplu. Prejudiciile în astfel de cazuri sunt de ordinul milioanelor de lei, iar ancheta în aceste situații este greu de făcut din cauza numărului foarte mare de societăți comerciale implicate, dar și a numărului mare de suspecți care trebuie audiați. Doar în luna iulie a acestui an, în urma unor percheziții făcute de SICE Prahova la 36 de adrese unde se aflau sediile, dar și domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, au fost aduse la audieri în Ploiești zeci de persoane. În acest caz prejudiciul estimat a fost de 5,3 milioane de euro.

Pe lista lui Ginel se află Primăriile din Câmpina,  Florești  și cea de la Băicoi

Dacă anchetele legate de rețelele de evazioniști nu rămân în memoria oamenilor, tocmai pentru că nu sunt implicate nume cunoscute opiniei publice, nu același lucru se poate spune atunci când "mascații" ajung în curtea unor primării. SICE Prahova a făcut în acest an trei percheziții la sediile a trei primări mari din Prahova. Este vorba despre cea de la Câmpina, Florești și Băicoi. În urma acestor acțiuni au fost scoase la lumină, în ultimele două cazuri deocamdată, activitatea presupus ilegală a edililor. De altfel, vă reamintim că Eugen David și soția acestuia, care ocupa funcția de consilier județean, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar primarul din Băicoi, Ciprian Stătescu, a fost plasat sub control judiciar.  Cei doi sunt cercetați pentru abuz în serviciu și folosirea banilor publici în interes personal. În ceea ce privește ancheta de la Primăria Câmpina, polițiștii coordonați de Ginel Preda au verificat mai multe contracte derulate de această instituție în ultimii ani.

Odată cu destructurarea mafiei din IJP Prahova, lui Ginel Preda i s-au recunoscut meritele, astfel că, începând cu data de 24 august a fost desemnat să conductă Inspectoratul de Poliție Prahova de pe funcția de adjunct al comandantului.