cultura coriandru prahova

Un prahovean a dat lovitura după ce a cultivat peste nouă hectare de teren cu coriandru. Acum, ne-a mărturisit bărbatul, toată recolta va merge la export, după ce a încheiat un contract cu un cetățean de origine indiană.

Într-un județ în care cultura de porumb, de grâu și de floarea-soarelui este semnificativă, iar concurența este acerbă, un bărbat din Bărcănești a reușit să schimbe cu totul concepția cu privire la rentabilitatea în domeniul agriculturii. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

 

Oportunitatea, povestește bărbatul, a venit în momentul în care a cunoscut un partener de afaceri, care i-a recomandat să utilizeze terenul în alt mod față de cel tradițional.

„În primul rând eu m-am orientat spre un alt tip de afacere în domeniul agriculturii. Am achiziționat combine. Un partener de afaceri, care nu este din Prahova, cultivator la rândul său de coriandru, mi-a vorbit de culturile pe care le are. Pe de altă parte, din start, am avut două motive pentru care am ales să cultiv coriandru. În fiecare toamnă există aceeași problemă. Culturile de porumb sunt furate. Coriandrul, din acest punct de vedere, nu este tentant și nu poate fi folosit nici la pășunat. Acesta a fost primul motiv pentru care m-am gândit că ar fi bine să cultiv coriandru și nu porumb. În al doilea rând, nu apar buruieni în culturile de coriandru”, ne-a povestit bărbatul, care spune că anul acesta cultura s-a comportat foarte bine.

Ca avantaje am mai putea adăuga faptul că plantele nu necesită irigare.

 

„Coriandrul este o plantă rezistentă la secetă. Este suficient ca planta să aibă umiditate în sol la momentul în care a fost însămânțată. Am putea spune chiar că în perioada de recoltare ar fi bine să nu plouă, pentru ca plantele să nu se deprecieze. Perioada optimă de recoltare este de fapt în lunile iunie și iulie”, a susținut singurul cultivator de coriandru din Prahova.

Pe de altă parte, ne-a povestit bărbatul, investițiile pentru o astfel de cultură sunt minime. Dacă la cultura de porumb se vorbește de sume cuprinse între 2.500 – 3.500 de lei/hectar, la cultura de coriandru costurile se cifrează undeva la 600 de lei/hectar.

Pe de altă parte, întrebuințarea coriandrului este foarte largă. Semințele uscate se întrebuințează în industria farmaceutică, a parfumurilor sau drept condiment. Coriandrul este, de altfel, o plantă aromatică de la care se folosesc fie frunzele proaspete, fie semințele. De altfel planta dă savoare fripturilor, salatelor, supelor, gustul dulce-amărui recomandându-l cu succes. Este recomandat mai ales pentru persoanele care au colesterolul și trigliceridele peste limitele normale. Coriandrul mai are efecte de tonificare, dar și pentru stimularea digestiei, fiind cunoscut și sub denumirea de „pătrunjelul chinezesc”, fiind cunoscute și proprietățile bactericide. Din plantă pot fi preparate și ceaiuri, dar și siropuri, fiind un adevărat remediu pentru înlăturarea oboselii cronice.


„Întreaga cultură va ajunge la export, pentru că am încheiat un contract înainte, pentru a avea garanția că nu rămân cu cultura. Pot spune că sunt mulțumit, având în vedere efectele secetei din acest an asupra celorlalte culturi au fost devastatoare”, ne-a povestit proprietarul singurei culturi de coriandru din Prahova.