defilare

23 August 1944 a devenit granita in timp intre doua momente istorice. Incheierea razboiului, inceputul sovietizarii Romaniei. De aceea, liderii comunisti au sarbatorit cu fast aceasta zi. 

 

Potrivit historia.ro, fosta zi naţională a României este acum o zi ca oricare alta în care, paradele sau marşurile militare ce îi băgau pe toţi în priză, sunt doar amintiri în albume prăfuite, imagini în arhivele ziarelor sau clipuri pe youtoube cu fragmente de sărbătoare.

Paradele şi defilările care aveau loc  în ziua de 23 august erau o corvoadă pentru oamenii de rând. "Este sărbătoarea pe care am urât-o întotdeauna, şi ca elevă şi când am crescut mare, pe vremea când eram salariată. M-a chinuit şi, cu fiecare ocazie pe care o aveam, încercam să mă fofilez şi să scap. (...)În anii în care reuşeam să-mi iau concediu, chiar în perioada aceasta, făceam tot posibilul să fiu plecată din Bucureşti. Era singurul mod prin care mă asiguram că nu mă cheamă de acasă pentru a sta cu alţi mii de oameni , ca vitele, în soare, o zi întreagă ca să-l <<preaslăvesc>> pe Ceauşescu. Ţin minte că la ultimul 23 august la care am participat am făcut insolaţie şi o cădere de calciu severă încât m-au scos pe braţe din rând. Noroc că nu se închisese cordonul, altfel rămâneam acolo. Altă dată, parcă în anul '82 sau '83, am prins o zi de 23 august cu ploaie torenţială. M-am trezit pe la 02.00 - 03.00 dimineaţa, la 04.00 fiind adunarea. Trebuia să defilăm de pe şoseaua Ştefan cel Mare, de la fosta Melodia, până în Pipera. Ploua cu găleata şi ne-am udat până la piele aşteptând în ploaie camioanele cu pancarte. Ne rugam să nu mai vină, să scăpăm", a povestit Maria V. pentru sursa citată.

La Ploiești, defilarea de 23 august avea loc pe Bdul Independenței, de la Gara de sud până la 7 etaje. La acțiunea de propagandă participau muncitori, dar și elevi, care fluturau steaguri, portrete ale Ceaușeștilor și lozinci comuniste. Nimeni dintre cei convocați nu avea voie să lipsească de la manifestări, fiind amenințați cu desfacerea contractului de muncă și chiar închisoarea. 

 

VIDEO Defilare de 23 august în perioada comunistă, transmisă de TVR