criza medici

40 de medici lipsă la Spitalul Municipal Câmpina și alte câteva zeci la Spitalul de Pediatrie din Ploiești este pe scurt situația cu care se confruntă două dintre cele mai mari unități sanitare din Prahova.

 

Deși concursuri pentru ocuparea posturilor vacante se organizează aproape lunar, nimeni nu vrea să se prezinte, în ciuda faptului că medicii au fost motivați, atât la Câmpina cât și la Ploiești, cu locuințe de serviciu gratuite. Cauzele pentru care specialiștii nu sunt interesați de un loc de muncă într-unul din spitalele de Prahova țin în special de salariul foarte mic și de condițiile de lucru, preferând astfel ofertele mult mai tentante din mediul privat.

Cea mai gravă situație se regăsește în secțiile de Anestezie Terapie Intensivă, chirurgie pediatrică, neonatologie, pediatrie, radiologie și laborator de analize, dar și în celelalte specializări există posturi libere atât la Spitalul de Pediatrie din Ploiești cât și la Spitalul Municipal Câmpina.

Grav este că o parte dintre medicii care lucrează deja în cele două unități sanitare menționate se pregătesc să plece din țară și nimeni nu-i poate opri pentru că sistemul de stat din România nu poate concura, măcar la nivelul salariilor, cu cel din țările din Europa de Vest și, mai nou, din țările arabe, unde un medic specialist ajunge să câștige lunar chiar și 10.000 de dolari.

 

Cătălin Vișean, managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești „Avem specialiști, dar vrem mai mulți și mă refer aici la medicii anesteziști, care este de fapt cel mai sensibil subiect. Avem două posturi libere pentru specializarea  ATI, dar și medici pediatrii ne-ar mai trebui doi.

Am organizat concursuri, din păcate fără succes și o să mai organizăm. Facem concursuri odată la o lună, la o lună și jumătate, pentru că anunțurile pentru aceste concursuri nu depind de noi. Ele trebuie să apară în ziarul Viața medicală, ziarul medicilor, publicat de Ministerul Sănătății și ministerul decide cum le afișează."

Vișean a precizat că din anul 2015 și până în prezent, în condițiile în care au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante aproape lunar, Spitalul de Pediatrie Ploiești nu a reușit să angajeze decât un singur medic.

Situația este identică și la Câmpina, unde Călin Tiu,  managerul Spitalului Municipal, susține că în această unitate sanitară sunt 40 de posturi de medici vacante în prezent.

 "Avem nevoie de medici pe Terapie Intensivă, pediatrie, radiologie, laborator de analize, ginecologie, neonatologie, dar numărul de medici pe care noi îi avem lipsă în inventar  în momentul de față este de 40 față de normative care este la 98. Am tot scos posturi la concurs, dar nu se înscrie nimeni. O explicație? Salariile în sistem sunt foarte mici și oamenii prefer să plece din țară în exod massiv sau să meargă spre privat unde își negociază altfel slariul,  " a declarat Tiu. Mai mult, din puținii medici pe care îi avea spitalul Câmpina, un pediatru a plecat să lucreze în Franța, iar un anestezist a ales sistemul privat din România.

În aceste condiții autoritățile locale atât din Câmpina cât și din Ploiești au încercat să tenteze medicii cu locuințe de serviciu gratuite, dar fără succes. La Câmpina, de exemplu, administrația locală nu a pus la dispoziție spitalului un apartament care să aibă calitatea de locuință de serviciu. 

 

Din contră, a complicat foarte mult lucrurile, în sensul că se impune îndeplinirea anumitor criterii (printre care se află și distanța de la domiciliu până la noul loc de muncă) pentru ca acel specialist să aibă dreptul să locuiască în mod gratuit într-un apartament. Prin urmare, conducerea spitalului nu poate promite unui medic specialist o locuință de serviciu, pentru că acesta din urmă va trebui să concureze fie cu un farmacist, fie cu un profesor fie cu alt medic sau un polițist care vine să lucreze la Câmpina deși domiciliul său se află în altă localitate.