moarte regina maria

Pe 18 iulie 1938, Regina Maria a murit la Sinaia, eveniment urmat de funeralii regale pe domeniul de la Peleș. Trupul reginei a fost purtat pe un afet de tun, iar doliul a fost violet.

 

Marți și miercuri, 9 și 10 august 2016, la Castelul Peleș din Sinaia se vor desfășura funeralii regale în cinstea Reginei Ana, ultimul eveniment de acest fel de la fosta reședință de vară a Casei Regale fiind în urmă cu 78 de ani. Evenimentul care îndolia atunci o țară întreagă era moartea Reginei Maria a României, născută pe 29 octombrie 1875, în Anglia, și decedată pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor, unul din locurile sale de suflet.

Moartea unei regine

 

În 1938, la nici 63 de ani, „artizana“ Marii Uniri, Regina Maria, era bolnavă de cancer la ficat. În primăvara aceluiași an, pe fondul unor crize foarte puternice și a hemoragiilor, s-a internat la o clinică din Dresda, Germania, unde, în iulie, își presimte sfârșitul. Îi scrie fiului său Carol al II-lea o telegramă, în care îi spune că va reveni în țară, la reședința sa din Sinaia, pentru că nu vrea să moară printre străini.

După un drum lung și foarte obositor cu trenul, în care starea reginei s-a înrăutățit permanent, pe 17 iulie, Maria ajunge în Gara Sinaia, unde o așteptau regele Carol al II-lea și fiul acestuia, actualul Rege Mihai.

Cu multă grijă, regina a fost dusă la Pelișor, castelul dăruit ei și regelui Ferdinand de primul rege al românilor, Carol. Frumosul castel pe care l-a decorat după gusturile sale a fost unul din locurile de suflet ale reginei, alături de Bran și Balcic.

Din nefericire, chiar în noaptea de după sosire, regina a avut o nouă hemoragie. Pe 18 iulie, a reușit să o mai vadă pe Elisabeta, fiica sa cea mai mare, a fost împărtăşită de patriarh și, în prezența câtorva oficiali veniți de la București, la ora 17.38, regina se stinge.

Funeraliile regale: doliul violet

Moartea reginei, extrem de iubită în popor, a îndoliat o țară întreagă, iar ceremoniile au fost unele grandioase. Pentru început, sicriul cu trupul reginei a fost expus în holul Castelului Peleș, unde au fost admise vizite de condoleanțe în zilele de 19 și 20 iulie. Zeci de membri ai familiilor regale din Europa, ai familiilor nobiliare, diplomaţi de rang înalt politicieni și miniştri au venit atunci la Sinaia.

Conform ultimelor dorințe ale reginei, trupul nu a fost îmbrăcat în negru, ci cu o roche simplă de culoare albă, iar la funeralii a fost utilizată culoarea violet. Catafalcul a fost acoperit pe trei sferturi cu Tricolorul Național și armele Familie Regale, fiind păzit în permamență de patru ofițeri ai Regimentului 4 Roșiori, cu sabia în mână. Sicriul era înconjurat de sute de flori roșii.

Ceremonii și la București

Pe 21 iulie, dimineaţa, sicriul a fost dus la Gara Sinaia pe un afet de tun și a fost așteptat, câteva ore mai târziu, la gara Cotroceni. Trupul a fost aşezat în sala mare a tronului, iar o mulţime de oameni obșinuiți s-a scurs îndurerată prin faţa catafalcului.

Pe 24 iulie, într-o duminică, a avut loc o slujbă religioasă în sala tronului, după care, sicriul a fost purtat, pe un afet de tun, până la gara Mogoșoaia. Mii de oameni au fost pe străzi, aducând un ultim omagiu Reginei Maria.

Conform ultimei sale dorințe, întreg Bucureştiul s-a îmbrăcat în culoarea preferată a reginei, violet, iar oamenii au adus flori roşii. După sicriu, a mers calul iubit al Mariei, cu cizmele regale ataşate la scăriţe

De la gară, sicriul a luat drumul spre Curtea de Arges, unde a ajuns la amiază. În faţa mănăstirii s-a ţinut ultima slujbă, apoi trupul reginei a fost coborât în criptă, alături de soțul său, Regele Ferdinand.

FOTO Ziarul Timpul, ediția din 19 iulie, în care se relatează despre funeraliile regale. Sursa – romaniaregala.ro