liceu breaza

Colonel Doina Mureșan va conduce de acum încolo destinele uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România, Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza. Este o premieră în istoria acestui liceu care, de la înființare și până în prezent, a fost condus doar de bărbați.

Marţi, 02 august 2016, în sala de şedinţe a Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir" s-a desfăşurat ceremonia militară de predare-primire a comenzii şi a Drapelului de Luptă al instituţiei, asta pentru că, începând cu data de 31 iulie 2016,comandantul instituţiei, colonel Horia Stănescu, a trecut în rezervă. Acesta a condus unitatea de învățământ timp de doi ani și jumătate, dar a fost profesor la Breaza timp de 26 de ani.

Noul comandant, colonel dr. Doina Mureşan, a fost până să preia comanda, șef Serviciu strategii, politici şi reglementări în domeniul managementului educaţiei militare la Direcţia Management Resurse Umane.
 
Liceul Militar a avut o istorie extrem de zbuciumată. Funcționează la Breaza din anul 1954, însă această școală militară a fost înființată cu mult timp înainte, încă din perioada Primului Război Mondial, dar în alte localități din țară ( Târgoviște, Dorohoi și Predeal).

La Breaza porțile au fost deschise la începutul anilor 50 dar activitatea acestui liceu militar a fost întreruptă la scurt timp, în anul 1962 când liceul a fost desființat. Începând cu anul şcolar 1968 – 1969 liceul se organizează pe patru ani, selecţionând elevi începând cu clasa a IX-a.

După evenimentele din decembrie 1989, învăţământul militar a cunoscut importante restructurări şi reorientări, pentru ca la data de 1 decembrie 1999, Liceul Militar „Dimitrie Cantemir" dobândind statutul de Colegiu Militar Liceal, fiind căutat acum de tineri din întreaga țară care își doresc să urmeze o carieră în domeniul militar.
Foto: Graţiela Mihăescu