drumul alunecare teren

Drumul județean 102 M, care traversează satul Popești, comuna Podenii Noi, ar putea fi folosit ca ilustrație într-un film horror. Din cauza unei alunecări de teren, ambele sensuri ale drumului sunt afectate, craterele fiind adânci de peste jumătate de metru. 

 

DJ 102M face legătura între Podenii Noi și Apostolache. Din cauza alunecării de teren care s-a produs în zonă, infrastructura a fost afectată pe o porțiune de mai bine de 100 de metri. Trama stradală s-a rupt până la axul drumului. Mai grav este că fără o intervenție de urgență, drumul județean riscă să se rupă de tot, iar acest lucru va conduce la întreruperea circulației între Măgurele și Apostolache, precum și către localitățile Sângeru, Salcia, Gornet Cricov și Urlați.

Mai tragic este faptul că, în cazul în care alunecarea de teren va continua, locuitorii din satul Popești, care aparține de comuna Podenii Noi, vor fi nevoiți, spun oamenii, să ocolească aproape 80 de kilometri, pe drumul Valea Călugărească - Urlați, ca să ajungă în centrul comunei. 

 

„Drumul a fost reabilitat în urmă cu vreo 10 ani, în perioada 2005 - 2006. Este groaznic ceea ce se întâmplă. Cei care riscă să circule pe aici își pun viața în pericol în orice moment. Ne este frică să mai circulăm pe aici. Parcă suntem actorii unui film de groază. Nici nu vreau să mă gândesc la faptul că există riscul să se rupă de tot drumul. În sat locuiesc și oameni în vârstă. Doamne-ferește, la un incendiu sau în cazul în care se îmbolnăvesc oamenii, autospecialele de pompieri și salvarea nu vor mai putea ajunge la noi”, ne-a relatat un locuitor din satul Popești, care face naveta la Ploiești, pe acest drum. 

În lipsa unor indicatoare, oamenii au plantat în craterele de pe drum vegetație uscată, ba chiar copăcei, pentru evitarea unor posibile accidente. 

Autoritățile județene susțin că în zonă a fost efectuată o expertiză în urma căreia s-a stabilit că nu sunt recomandate lucrări de asfaltare, pe motiv că alunecarea de teren nu s-a stabilizat. „Potrivit expertizei, aici trebuie efectuată numai balastare, pentru că trebuie să urmărim evoluția alunecării de teren. Pentru consolidarea și reabilitarea drumului sunt necesare fonduri de aproximativ 100 de milioane de lei”, a susținut Bogdan Toader, președintele CJ Prahova.

Contactat telefonic, primarul comunei Podenii Noi, Mihai Alionte, susține că a făcut demersurile necesare, însă mai mult de atât nu are competențe, fiind vorba de un drum județean.

„Problema principală este că drumul județean, la nivelul anilor 2002, a fost realizat fără studii geologice. În zonă sunt zăcăminte de sare, iar în momentul în care sunt ploi, apa topește sarea, iar terenul o ia la vale. Special, timp de mai bine de trei săptămâni, cei de la Apele Române au lucrat pentru devierea albiei pârâului Matița, cu vreo 600 - 700 de metri, dar tot degeaba. Drumul județean continuă să o ia la vale. Am platat și copaci, dar terenul nu s-a stabilizat. În urmă cu un an au fost efectuate lucrări de consolidare, dar am spus din start că lucrările nu au fost executate corect, iar eu am refuzat să semnez procesul verbal de recepție, iar acum se dovedește că am avut dreptate. Oamenii care au reclamat situația au dreptate. La următoarea ploaie există riscul să se rupă de tot drumul, iar circulația să fie întreruptă definitiv în zonă. Acum se circulă numai pe mijlocul drumului, pentru că există riscul ca mașinile să se prăbușească în craterele formate”, a susținut edilul comunei, care a precizat că a transmis adrese la CJ Prahova, dar și la Prefectura Prahova.

drumul alunecare teren

podenii noi drum

prapad drum judetean

 

dezastru drum judetean