13647099 1058560050898808 2112394244 o 1

La numai câțiva kilometri de Ploiești, la Berceni, o suprafață de peste un hectar este cultivată cu lavandă, o plantă frumos mirositoare, cu zeci de întrebuințări.

Întreaga afacere, ne povestește Claudia Nae, o tânără de 27 de ani, care a terminat Facultatea de management, inginerie economică în agricultură, a plecat de la un proiect pe care trebuia să-l realizeze pentru școală. Atunci, în urmă cu patru ani, s-a gândit pentru prima dată serios de a-i propune tatălui său, agricultor de profesie, să cultive un teren cu levănțică.

„Terenul aparține familiei, însă a fost mai greu cu finanțarea. Acesta este primul an în care putem vorbi de cultura de lavandă. Însă trebuie spus de la început că nu este nimic simplu. Totul se face manual. De la săparea pământului, cultivarea plantelor și, inclusiv, culesul”, ne-a povestit tânăra. Acum, pe mai mult de un hectar, cât privești în zare, plantele au prins viață. În locul culturilor de grâu sau de porumb, tradiționale la Berceni, a apărut un colț de paradis olfactiv. De regulă, perioada optimă de recoltare este la jumătatea lunii iunie. La Berceni însă plantele nu au fost recoltate în totalitate.

Planta cu zeci de întrebuințări

Spre deosebire de alte plante, lavanda nu este perisabilă. Poate fi întrebuințată și verde, dar și uscată. Un buchețel de lavandă se vinde cu 5 lei, iar la săculeț cu 7 lei. Planta are mult mai multe întrebuințări. Este plantă decorativă, dar se folosește și în industria farmaceutică și de cosmetice, fiind arhicunoscute uleiul de lavandă sau a apa de parfum. Claudia, tânăra din Berceni, spune că planta poate fi folosită și pentru prepararea ceaiului și siropului de lavandă. Din plantă se poare face și tinctură, dar levănțica poate fi folosită și ca odorizant. Din punct de vedere medical, întrebuințările sunt diverse. Sunt cunoscute proprietățile ceaiului de lavandă, care tratează durerile de cap, planta având proprietăți antiseptice, dar și cicatrizante. 

„Sperăm că, de anul viitor, vom putea încheia un contract pentru livrarea de lavandă către producătorii din industria farmaceutică. Recent am deschis și o pagină de Facebook – „Arghira – Lavanda din câmp”. De ce Arghira? După numele bunicii, un nume special... La fel ca și levănțica”, ne-a povestit Claudia, care alături de familie, a pus bazele unei afaceri frumos mirositoare. 

 

 

lavanda berceni afacere

afacere mirositoare berceni