taxa auto anaf

De la începutul anului, Direcția Generală a Finanțelor Publice Ploiești a restituit taxa auto pentru 1571 persoane fizice, respectiv 102 persoane juridice.

 

În urma unei solicitări a redacției observatorulph.ro, ANAF filiala Prahova declară că de la 1 ianuarie până în prezent, au fost restituiți 3 051 525 de lei pentru persoane fizice, și 465 874 persoane juridice. Aceste sume reprezintă taxa de înmatriculare pe care șoferii au plătit-o în urmă cu câțiva ani și, care ulterior a fost declarată neconstituțională, ANAF fiind obligată să dea banii înapoi proprietarilor de autovehicule.

Timbrul de mediu care a fost achitat la Administrația Finanțelor Publice pentru mașinile înmatriculate după 2013 poate fi recuperat integral în termen de 45 de zile de la pronunțarea instanței. Proprietarii de autovehicule care doresc să își recupereze taxa auto trebuie să depună o cerere la Administrația Finanțelor Publice unde au achitat suma. După terminarea procesului, banii se vor recupera integral, în termen de 45 de zile de la primirea deciziei definitive.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

 

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a suferit din nou modificări, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie şi la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, dar şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 intră în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 formula ia în calcul în proporţie 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică. Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4 în cazul versiunilor diesel, conform Romaniatv.net.

 

 

Economic
  • Joi, 19 Octombrie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Unde merg banii din noua taxă de 2%

În timp ce ”programul de guvernare” a ajuns o culegere de minciuni, singurele certitudini sunt legate de valurile de noi taxe și scumpiri pe care românii le încasează zilnic. Angajatorii vor plăti...