Imparateasa Sissi

În 1887, Sissi, frumoasa împărăteasă a Austriei,a fost incognito pe meleaguri prahovene, la Sinaia, într-o vizită discretă în care nu a dorit să întâlnească pe nimeni de la Curtea Regală.

 

Elisabeta, împărăteasa Austriei (1837-1898), cunoscută mai ales sub numele Sissi, era o fire rebelă, sălbatică și liberă, care împărtășea cu regina Elisabeta a României o pasiune comună, poezia.

În 1887, Sissi a fost într-un lung sejur, de şase săptămâni, la Băile Her­culane, unde a pri­mit vizita regi­nei Eli­sabeta a Ro­mâ­niei (Car­men Sylva) şi a re­ge­lui Carol I. Naturală ca în întreg comportamentul său, Sissi i-a întâmpinat pe cei doi suverani români la gară.

La Herculane, cele două Elisabete au citit din ver­su­rile poetului german Hein­rich Heine, au făcut împreună o mică excursie, iar a doua zi, re­gele şi regina Româ­niei au plecat la Bucu­reşti. Dar prietenia celor două regine a conti­nuat, iar Sissi a fost invi­tată să facă o vizită la Castelul Peleş. Car­men Sylva, care era deja o poe­tă consa­cra­­tă, o în­demna pe Sissi să-şi pu­­blice poe­ziile adu­na­te într-un jur­nal. 

 

Pe jos până la castel

Peste doar câteva luni, Sissi i-a întors vizita lui Carmen Sylva, sosind la Sinaia. Regina României cunoştea gusturile împărătesei aşa încât a interzis orice fel de serbări, ceremonii sau recepţii.

Chiar și așa, când împărăteasa Austriei a ajuns în gara Sinaia şi a văzut mulţimea adunată n-a mai vrut să coboare din tren. Doar rugămințile regelui Carol I au determinat-o să coboare într-un final, iar când a văzut caii și trăsura, Sissi a spus că preferă să meargă pe jos, deși i s-a spus că Peleșul este destul de departe.

 

Episodul a fost cu atât mai surprinzător cu cât împărăteasa Austriei era o excelentă călăreață.

Sissi a parcurs drumul pe jos până la castel urmată de popor  și de cuplul regal român.

În cursul primului dineu la Castelul Peleş, Sissi i-a cerut din nou lui Carmen Sylva să păstreze cea mai strictă discreţie în privinţa vizitei sale. Nici un demnitar nu a fost primit să o vadă, nici măcar doamnele de onoare ale Reginei, care au primit totuşi printr-un intermediar un cadou, așa cum cerea protocolul regal.

 

Elisabeta a României i-a respectat dorința, iar relatările vizitei împărătesei au apărut în Monitorul Oficial nu în timpul şederii sale, ci doar la două săptămâni după plecarea lui Sissi.

În timpul vizitei, cele două Elisabete au făcut excursii singure în pădurile din jurul castelului, fără să le pese de urşi sau de ce aveau să spună curtenii și au vorbit pe îndelete despre literatură.

După ce şi-a terminat sejurul la Sinaia, Sissi a plecat la Hamburg de unde s-a îmbarcat pentru Anglia. Între cele două suverane a continuat, însă, ani de zile, o intensă corespondență, din păcate pierdută.

Cea mai iubită împărăteasă

Împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei a fost o suverană atipică. Era iubită de supuși, ura rigoarea Curții imperiale, adora compania oamenilor de rând și organiza multe acțiuni caritabile. Faima frumuseții sale ajunsese în Orient, iar trăsătura distinctivă era părul foarte lung și bogat. În septembrie 1898, în timp ce era în trecere prin Geneva, incongnito, a fost înjunghiată de un anarhist italian. Nu suporta numele de Sissi, deși istoria o consemnează în special cu acest supranume.