bac subiecte

Astăzi are loc proba scrisă la Limba și Literatura Română pentru absolvenții claselor a XII-a.

 

La profilul umanistic, la subiectul a III-lea, elevilor li s-a dat să caracterizeze un personaj dintr-un roman psihologic. Aici, elevii aveau de ales între caracterizarea lui Stefan Gheorghidiu, protagonistul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, sau cea a Elei, soția acestuia. De asemenea se putea alege și particularitățile unui personaj din romanul lui Liviu Rebreanu, „Ion”.

Subiectul I a fost dedicat dramaturgiei. Elevii au avut de rezolvat o serie de exerciții pe baza unui text dramatic de Horia Lovinescu – „Citadela sfărâmată”.

La cel de-al doi-lea subiect, umaniștii a trebuit să scrie un text argumentativ despre rolul lecturii în dezvoltarea personală.

 

Nici la real nu a fost foarte simplu. La cel de-al trei-lea subiect, elevii au avut de explicat tema și viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat. Aici, concurenții au avut ceva mai multă libertate, putând să aleagă între: Enigma Otiliei, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, sau Ion.

La primul subiect s-a optat ca și la profilul umanistic, pentru un text dramatic, iar la cel de-al doi-lea subiect, elevii au avut de elaborat un text argumentativ despre Rolul jocurilor pe dispozitivele electronice în viața tinerilor.

bac

 

bac2

bacreal

bacreal2