inchisoare suspendare

Doi dintre locotenenții unuia dintre cei mai cunoscuți interlopi din Ploiești, Suraj Zătreanu Anghel zis Suraj Americanu', au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care au fost acuzați că au furat sume importante de bani, de ordinul sutelor de mii de dolari, de la mai mulți cetățeni americani.

 

Este vorba despre Marius Petre Dumitran și Daniel George Ungureanu, trimiși în judecată într-o cauză în care au fost acuzați, printre altele, pentru constituire de grup infracțional organizat, fals, uz de fals și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. În afară de pedeapsa cu închisoarea, celor doi li s-a confiscat câte 17 229 de dolari, bani obținuți din activitatea infracțională.

În același doar a fost diferiți justiției și Anghel Suraj Zătreanu precum și alte două persoane, dar în ceea ce-i privește, judecătorii secției penale a Tribunalului Prahova  au decis să disjungă cauza și să continue judecata.  

 Suraj Americanu și ceilalți membri ai grupării au fost prinși în urmă cu aproape doi ani de către procurorii DIICOT Ploiești în urma unei ample acțiuni. Interlopii ploioeșteni conduși de Suraj erau acuzați că au furat sume importante de bani, de ordinul sutelor de mii de dolari, din conturile unor cetățeni americani.

 

Din probele administrate în cauză, rezultă că în perioada 2011-2013, în municipiul Ploieşti a fost constituit un grup infracţional organizat (format din 14 persoane) profilat pe comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice şi fraude informatice, precum şi fals privind identitatea, ai cărui membri şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul României şi al Statelor Unite ale Americii.

Astfel,în perioada de referinţă, membri specializaţi postau anunţuri, aparent reale pe site-uri de specialitate, privind vânzarea unor autoturisme de lux şi pretindeau o parte din preţ ca avans de la victimă. Alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în S.U.A., pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând „avansul" pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze. Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens. FBI a efectuat în SUA mai multe percheziții în urma cărora a depistat un număr mare de acte de identitate falsificate (pașapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia și Franța) utilizate pentru deschiderea de conturi și transferuri bancare. Aceste date precum și rezultatul întregii investigații desfășurate de FBI au fost puse la dispoziția autorităților judiciare române. Un alt segment al activităţii a constat în utilizarea pe teritoriul SUA, în anul 2012, a unor echipamente de skimming pentru a obţine date de carduri bancare, date ce erau inscripţionate pe carduri blank şi folosite la retrageri frauduloase de numerar. Până în prezent, au fost identificate 14 persoane vătămate, cetăţeni ai S.U.A., prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

Liderii acestei grupări sunt Zătreanu-Anghel Suraj zis Suraj Americanu, precum și Mihalache Cristian, Răducanu Laurențiu și Dumitran Marius Petre.