detinut trafic droguri

Pe Florin l-am întâlnit la evenimentul "Biblioteca vie" organizat de Penitenciarul Prahova în colaborare cu Biblioteca Nicolae Iorga din Ploiești.

 

Este un tânăr de 29 de ani care la un moment dat în viață a făcut o greșeală pe care o va regreta restul zilelor. Student fiind, s-a lăsat dus de valul anturajului mai mulți ani. Astfel a devenit consumator de droguri, nu unul constant, ci ocazional. Nu se gândea că asta îi va putea distruge atât de repede viața. A terminat facultatea de Limbi Străine specializarea engleză-franceză timp în care a fost și angajat în domeniu. Provine dintr-o familie bună din Ploiești, cu ambii părinți medici psihiatri.

La insistențele unui prieten din copilărie în care avea mare încredere a făcut rost din anturajul său de o cantitate mică de droguri, destinată doar consumului. Nicio clipă nu s-a gândit că bunul lui amic l-ar putea trăda, lucru ce inevitabil s-a și întâmplat. Înainte să apuce să-și cunoască așa-zisul prieten, Florin s-a trezit la poliție, cu acuzația de trafic de droguri. Și-a recunoscut vinovăția, și a primit doi ani și trei luni cu un an și jumătate suspendare. Greșeala mai mare a făcut-o în momentul în care s-a urcat băut la volan pe o distanță de un kilomentru. Nu s-a gândit nicio clipă că acest lucru l-ar putea priva de libertate. Astfel, a fost acuzat de recidivă, având deja dosar penal și fiind condamnat, iar acum își petrece zilele în Penitenciarul Ploiești de pe strada Rudului.

Nu a fost ușor pentru nimeni, nici pentru el care s-a trezit dintr-un om liber în deținut, nici pentru familia sa care avea mari așteptări de la viitorul său. Acum împarte zona de locuire cu criminali, traficanți, spărgători sau tot felul de oameni. Nu s-a adaptat ușor, dar nu a avut încotro. În decembrie speră să iasă, dar știe că viața lui nu va mai fi niciodată la fel. E conștient de faptul că societatea îl va eticheta ca pe orice fost deținut și că nu va mai putea niciodată să își împlinească visurile pe care le avea înainte să intre în închisoare.  Probleme va avea întotdeauna și puțini sunt cei care angajează o astfel de persoană, deși, cel mai probabil nu este un pericol pentru societate ci a avut doar ghinionul de a fi prins. Își recunoaște vina și jură că niciodată nu va mai consuma substanțe interzise, iar despre favoruri nici nu poate fi vorba. Mai mult decât atât, spune că în penitenciar a avut timp să se gândească la efectele nocive pe care îl poate avea consumul și s-a lăsat chiar și de tutun.

 

Acum își vede părinții de patru ori pe lună, sub pază, deși locuiesc la un km distanță. Și ei îl așteaptă acasă și promit să-l ajute să-și clădească un viitor după ce va plăti pentru greșeala făcută. 

 

Auto-moto
  • Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Trafic infernal pe centura de est a Ploieștiului

Lucrările de asfaltare, care se desfășoară în această dimineață pe centura de est a Ploieștiului, au transformat traficul într-unul de coșmar între caricatura de giratoriu de la Bucov și Blejoi. Se...