partia bob fantoma

Singura pârtie omologată de federaţia internaţională pentru bob a fost cea de la Sinaia. Un colos de 1.500 de metri, aflat în prezent în paragină.

 

Pârtia se degradează continuu și a ieșit de mai bine de un deceniu din circuitul sportiv. Peste pârtia de bob s-a așternut uitarea. Plină de buruieni, cu elemente de fier lipsă, acoperită de vegetație, pârtia nu mai este utilizată de ani buni. Pe vremuri, pe perioada iernii, în zonă era agitație. Acum, turiștii care trec pe drumul spre Cota 1400 nu-și amintesc ce reprezintă construcția, ridicată prin anii 1974 - 1976.

„Chiar nu pot să-mi dau seama ce a fost aici. După cum arată construcția nu mai prezintă siguranță de niciun fel. Nu vedeți că e distrusă? A fost pârtie de bob? Asta nu mai poate fi reabilitată în veci”, era de părere un bucureștean care se îndrepta spre Cota 1400.

Localnicii spun că pe vremuri, pârtia era extrem de importantă și avea asigurată mentenanță permanentă, atât iarna, cât și vara. Iar când spunem că pe vremuri se referă la perioada de dinainte de 1990. Ultimele competiții sportive, își amintesc localinicii, au avut loc prin 2000 - 2002. Unii spun că pârtia a devenit neutilizabilă în lipsa sportivilor pentru astfel de competiții. Alții însă cred că, la fel ca în alte cazuri, construcția a fost lovită de același flagel: nepăsarea autorităților.

 

 

partie bob sinaia fantoma

Pe una dintre clădirile aflate sub pista de bob de la Sinaia stă însemnele Federației de Bob. Pe site-ul instituției, prezentarea acestui organism este amplă.

 

În strategia națională de dezvoltare 2010 - 2014 prezentată pe site-ul Federației Naționale de bob și sanie se arată că importantă este creșterea interesului pentru practicarea bobului, saniei, skeletonului şi saniei pe piste naturale în România.

Problema principală este alta. La nivel național nu există pârtiile necesare pentru un astfel de sport, iar competițiile se desfășoară în străinătate. Iar acest lucru este menționat în aceeași strategie...

partie nepasare sinaia

 

„O altă problemă importantă a activităţii de bob, sanie, skeleton şi sanie o reprezintă lipsa unei pârtii de bob şi/sau sanie în România, unde practicanţii acestor sporturi s-ar putea antrena şi concura. Ideal, această pârtie ar trebui să se construiască cu înghețare artificială, să fie o pârtie combinată pentru toate cele trei discipline olimpice şi să respecte principiile de omologare ale federaţiilor internaţionale de specialitate, pentru a putea organiza competiţii cu participare internaţională. Se constată, în acest sens preocuparea la nivel de iniţiativă a mai multor autorităţi locale de a iniţia procedurile de început ale unui proiect modern pentru o pârtie de sanie”, se arată în strategia de dezvoltare națională a bobului, skeletonului și saniei.

„După mine, colosul ăsta trebuie demolat. Este un adevărat pericol public. Vă gândiți ce s-ar întâmpla dacă s-ar desprinde o placă d-asta de beton. În vale sunt turiștii care urcă spre cotă pe jos. Pe șosea trec sute de mașini mai ales în weekend. Nimeni nu se gândește și la pericole. Dacă nu sunt bani pentru refacerea pârtiei să o desființeze cu totul. Că așa sunt românii... După 1990, tot ce s-a făcut pe vremea lui Ceaușescu, a ajuns paragină. Păcat”, era de părere un alt turist dornic să ajungă cât mai repede la Cota 1.400.

partie bob sinaia parasita

partie bob sinaia dezastru

partie omologata international

partie constructie sinaia paragina

parasire