sfinx

Spectaculosul Sfinx de pe Platoul Bucegi este înconjurat de povești care îi atribuie formarea unor civilizații extraterestre sau dacilor. Sfinxul din Egipt, care ar avea aceeași înălțime, este o copie a celui din Bucegi.

 

Din punctul de vedere al oamenilor de știință, Sfinxul din Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine, format datorită eroziunii eoliene și al cărui nume provine de la asemănarea sa evidentă cu cap uman și cu Sfinxul din Egipt. Aflat pe Platoul Bucegi, acesta măsoară 8 metri în înălţime şi 12 metri în lăţime.

Fascinația față de Sfinxul din Bucegi este una îndelungată, dovadă faptul că, la 1900, când tehnica fotografică era abia la începuturi, formațiunea apare în una dintre primele fotografii realizate în România.

Creația pelasgilor sau a tracilor

 

Nu este astfel de mirare că Sfinxul a fost înconjurat de numeroase povești, teorii și legende. Una dintre ele este aceea că formațiunea a fost creată de om și este o reprezentare a unei vechi divinități a pelasgilor, o populație care a trăit în zona Mării Egee și care a precedat civilizația elenă.

Alte teorii spun că, din cauza unor coincidențe de dimensiune și aspect, Sfinxul de la Gizeh, din Egipt, este o copie a celui din Bucegi, creat de traci. Ambii sfincși au 8 metri în înălțime și, în general, zeitățile Egiptului ar fi reprezentate cu corpuri omenești și capete de animale, pe când Sfinxul de la Gizeh are corp de leu și cap de om. În sprijinul aceleiași teorii vine și faptul că Sfinxul din Bucegi ar avea unele trăsături extrem de asemănătoare cu o statuie a lui Zeus, descoperită în Italia și care este păstrată în prezent la Vatican. Acest bust prezintă trăsăturile lui Zeus într-o figură barbara, severă, caracteristică tracilor.

În anii ’70, un arhitect peruan a avansat ipoteza și că Sfinxul românesc ar semăna cu chipul principal dintr-un ansamblu sculptat într-o stâncă de pe podişul Marcahuasi, din Peru, numit „Monumentul Omenirii”. Acesta a tras concluzia că Sfinxul ar avea rolul de străjer al unei comori care s-ar afla în zona Omu.

 

Simbol sacru al dacilor

Alți cercetători spun că Sfinxul ar fi cel mai vechi dintre simbolurile noastre sacre. A fost modelat de daci, iar aici, Decebal şi-a ucis fiul, ca sacrificiu ritualic, pantru a-l trimite ca mesager zeilor. De atunci, Sfinxul ar fi devenit un puternic centru energetic, iar credința în acest fenomen face ca în fiecare an, pe 28 noiembrie, sute de oameni să se adune la Sfinx pentru a vedea cum razele Soarelui construiesc o „piramidă energetic“ în jurul chipului sculptat în piatră de strămoşii noştri.

De asemenea, între Sfinxul din Bucegi şi Sfinxul din Egipt ar exista un tunel al timpului, tridimensional, un culoar energetic, care ar duce într-o altă lume. Aceasta pentru că, spun cele mai fanteziste teorii, Sfinxul ar fi fost creat de o civilizatie extraterestră, superioară fizic şi psihic umanităţii. Se pare că Sfinxul arată incredibil de sugestiv de la distanţă mare, dar şi la anumite ore din zi sau din noapte, atunci când se formează un „joc” de umbre şi lumini. 

 

Sursa foto www.romania-redescoperita.ro