calitate aer ploiesti

Pulberile în suspensie (PM10) au înregistrat astăzi, în jurul prânzului, valori cu mult mai mari peste limita maximă admisă.

 

Potrivit calitateaer.ro, concentrația de PM10 a fost de două ori și jumătate mai mare față de valoarea prevăzută în normative. Dacă ieri concentrația la pulberi în suspensie a fost la nivelul de 105,98 - 128,12 unități/m3, în intervalul orar 9.00 - 17.00, același lucru s-a întâmplat și astăzi, potrivit datelor monitorizate de stația PH3.

Astfel, astăzi în jurul orei 11.00, panoul de monitorizare a calității aerului, instalat în zona centrală a Ploieștiului, certifica faptul că aerul monitorizat de stația PH3 conține o concentrație mai mare de PM10, respectiv 122,93 unități/m3.

 

Trebuie precizat că, potrivit site-ului calitateaer.ro, valoarea limită zilnică la acest indicator pentru protecția sănătății umane este de 50 de ug/m3, iar valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 40 ug/m3 - valoarea limita anuala pentru protecția sanătății umane.

Cu siguranță cifrele nu sunt, la prima vedere, alarmante. Efectele poluării însă cu siguranță sunt nocive pentru sănătatea umană. Potrivit calitateaer.ro „Dimensiunea particulelor este direct legata de potențialul de a cauza efecte. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât și pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mica de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”.