hipodrom ploiesti

După demolarea Hipodromului din București, în 1961, oameni și cai au venit pe jos, la noua arenă din Ploiești. Aventura, demnă de un film, a reprezentat „nașterea“ singurului hipodrom de trap din țară.

 

Aflat acum în reabilitare, Hipodromul Ploiești a fost martorul multor istorii inedite, iar una dintre cele mai interesante a fost chiar cea asociată cu „nașterea“ arenei.

Înainte de Hipodromul de trap din Ploiești a fost cel din București, ridicat în 1922, o copie fidelă a celebrului „Longchamps” din Franța. În 1924 era organizat primul Derbi de Trap al României, cea mai importantă competiție hipică ce desemnează cel mai bun trăpaș național în vârstă de 4 ani. Atât de mulți oameni veneau la hipodrom, încât evenimentul a fost organizat anual, nefiind întrerupt nici măcar în Al Doilea Război Mondial.

 

Comuniștii au naționalizat însă toate grajdurile, hergheliile și facilitățile în 1948, iar doi ani mai târziu, o parte a terenului a fost cedată pentru construcția Casei Scânteii. Cursele au continuat chiar și în aceste condiții, dar în 1960, Hipodromul din București este demolat din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Pe locul acestuia a fost ridicată „Expoziția României”, actualul Romexpo.

Nouă ore pe jos, de la București la Ploiești

„După decizia lui Dej de a face Expoziţia României pe locul hipodromului, jochei, grăjdari, driveri s-au refugiat, toţi, la Ploieşti“, a povestit episodul Mircea Ștefănescu, unul dintre cei mai mari campioni hipici ai României. 

Mutarea a prilejuit și o aventură. Pe 21 martie 1961, acesta a încolonat caii și a pornit spre Ploiești, un drum de aproape nouă ore. „Am plecat noaptea, am mers pe jos, 60 de oameni am fost, cu mine în frunte. Mi-am luat nevasta la braţ, i-am pus un felinar de gât calului meu de-atunci, Narcis, şi am mărşăluit spre Hipodromul din Ploieşti. Numai drumul ar fi bun de un film. Am avut şi doi litri de vişinată la noi, să treacă timpul mai uşor. Doamne, ce-a fost atunci. Mai veneau maşini, ne claxonau“, a povestit episodul Mircea Ștefănescu. 

Imediat, în prima duminică a lunii aprilie a fost organizat și primul derbi de trap al României de la Ploiești, câștigat chiar de Ștefănescu. 

Interesant este că și publicul a urmat caii și foștii jockei și angajați ai Hipodromului București. Oamenii veneau duminicile cu trenul la Ploiești, animați de mirajul pariurilor la cursele de cai.

În 1970, noua arenă de trap a României a înregistrat și un record. 11.000 de oameni au văzut cum armăsarul Talion a câștigat Derbiul de Trap al României.