strada bucegi

În timp ce actuala conducere a Primăriei Ploiești promite extinderea parcului Mihai Viteazul, pe un teren de 470 mp de spațiu verde din parc se fac demersuri pentru construcția unui bloc care va avea cel puțin șase etaje. Circuitul hârtiilor din Primăria Ploiești este fabulos și merită atenția dumneavoastră și nu numai.

 

UPDATE Drept la replică

Pe 3 decembrie 2015, Primăria Ploiești emite un certificat de urbanism firmei Foroffice SRL pentru imobilul teren și/sau curți construcții situat pe strada Bucegi nr 4.

 

În documentul respectiv, publicat la finalul articolului, se arată că, potrivit situației din teren acolo sunt spații verzi (parc) și alei pietonale.

Citește și Revolta vecinilor împotriva ridicării unui bloc cu 10 etaje între case. E implicată firma soției unui consilier local

Primăria recunoaște că acest teren, în suprafață de 470 de mp, are ca destinație, conform planurilor urbanistice actuale, “zonă centru civic cu interdicție de construire până la elaborare PUZ/PUD”.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 114/2007 privind protecția mediului, parcela este neconstruibilă pentru că articolul 71 precizează: “schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor ar. 71 din ordonanță fiind NUL”

Așadar, potrivit certificatului de urbanism, destinația de parc a terenului este clară (spații verzi) și, potrivit legislației în vigoare nu poate fi modificată.

Și, totuși, se poate! Poziția terenului fiind atractivă pentru investitorii imobiliari, vorbim de zona 0 a Ploieștiului, ce credeți că face Direcția Generală de Dezvoltare Urbană, Serviciul Autorizații Construcții?

Emite o adresă în data de 9 mai 2016 către Direcția Administrație Publică, Juridic Contencios, Contracte prin care este de acord cu emiterea unui alt certificat de urbanism, respectiv autorizație de construire pentru imobil de locuințe colective fix pe terenul cu pricina!

Condiția este ca dezvoltatorul imobiliar să realizeze un plan de detaliu aprobat de Consiliul Local Ploiești.

Cum este posibil așa ceva?

Semnatarii adresei, arhitectul șef Rita Neagu și directorul adjunct Coca Pătrașcu, invocă un PUZ aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local Ploiești din 2007 și valabil 5 ani, așadar expirat, că terenul poate avea subzone de de instituții și servicii, birouri administrative și servicii profesionale.

Adresa nu are în spate niciun referat, ceea ce dă de înțeles că este întocmită de una dintre semnatare.

Practic, dacă cei din conducerea direcției juridice și majoritatea simplă a aleșilor locali sunt de acord cu emiterea unui nou certificat de urbanism și, ulterior, autorizație de construcție, în Parcul Mihai Viteazul de pe Republicii, o zonă plină de blocuri se va ridica…un alt bloc.

Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere conducerii Primăriei Ploiești.

Studiu de caz:

Teren=470 mp

Starea actuală: spații verzi (Parcul Mihai Viteazul)

Proiect imobiliar

Procent de ocupare a terenului = 70%, rezultând o amprentă la sol a blocului de locuințe de 330 mp

Pe restul de 140 de mp pot fi amenajate alei, acces auto, locuri de parcare

Coeficientul de utilizare a Terenului = 6, rezultând o suprafață construită desfășurată de 2820 mp, adică un regim de înălțime de cel puțin 6 etaje

Întrebare: ce spații verzi vor mai fi amenajate și unde?

Certificatul de urbanism emis de Primăria Ploiești încadrează terenul în categoria spațiilor verzi neconstruibile

certificat iurbanism parc

Șefii Direcției de Urbanism o întorc ca la Ploiești și este de acord cu construirea unui bloc în Parcul Mihai Viteazul

adresa urbanism