ruine2

Situl arheologic de la Câmpina, unde a fost descoperită Vama Prahovei, a fost abandonat.

 
O groapă plină cu apă este ceea ce s-a ales din situl arheologic deschis în vara anului trecut de specialiștii din cadrul Muzeului de Arheologie în Parcul Trandafirilor din Câmpina, după ce autoritățile locale au renunțat să mai finanțeze continuarea lucrărilor.
 
Deși arheologii au descoperit aici obiecte valoroase care dovedesc faptul că în zona respectivă a funcționat, spre sfârșitul secolului al XVIII- lea și începutul secolului al XIX-lea un han, reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local Câmpina nu mai par interesați de trecutul orașului, dar nici de aspectul lui în prezent.
 
Săpăturile arheologilor au debutat, în Parcul Trandafirilor, în vara anului 2015, proiectul fiind finanțat cu fonduri de la bugetul local. Au fost scoase la lumină ruinele unor clădiri, probabil han sau, mai précis o clădire unde se desfășura, la începutul secolului al XIX-lea o activitate economică.
 
Dovadă în acest sens stau cele 12 monede descoperite în urma săpăturilor, dar și beciurile unor clădiri. Lucrarea a fost întreruptă, din cauza vremii, dar și a lipsei banilor, în luna octombrie 2015, și de atunci, în zona centrală a orașului, acolo unde ar trebui să fie un pasaj pietonal sau un parc, se cască o groapă adâncă de doi metri acum plină cu apă. Zidurile vechi aduse la lumină de arheologi au fost protejate rudimentar cu fâșii de celofan, iar zona îmrejmuită cu un gard din plasă. Din luna octombrie a anului trecut nimeni nu a mai adus vorba despre continuarea lucrărilor la situl arheologic și, implicit, despre  finalizarea lor. În toamna anului trecut, Alin Frânculeasca, arheologul care s-a ocupat de săpăturile de la Câmpina era optimist și a spunea că va relua lucrările în această primăvară, doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat. Din păcate există riscul ca zidurile vechi  și așa șubrede să fie și mai mult deteriorate din cauza vremii nefavorabile, dacă nu se intervine în cel mai scurt timp.

În mod normal, așa cum se discuta, anul trecut, în ședința de Consiliu Local, aceste ruine aduse acum la luminăde arheologi ar fi trebuit conservate și valorificate din punct de vedere turistic, urmând să fie protejate cu o placă transparent pentru a putea fi admirate de curioși.
 
Gheorghe Tudor, fostul primar al municipiului Câmpina, este cel care a cerut în Consiliu Local ca Parcul Trandafirilor din oraș, sau parcul de la notari, așa cum este cunoscut de localnici, să nu fie modernizat până nu se rezolvă problema vestigiilor despre care se știa că sunt ascunse în pământ. Solicitarea se baza pe existența unor date conform cărora se bănuia că în zona amintită a funcționat prin anii 1800 vama Prahovei, cu tot ceea ce însemnat acest lucru: hanuri, cârciumi și gospodării. Aici, la Câmpina, era locul unde comercianții plăteau taxe pentru a trece cu mărfurile din Muntenia spre Transilvania. Bănuielile au fost confirmate de recentele săpături arheologice, iar acum totul a fost abandonat.
Galerie FOTO Șantier arheologic abandonat
ruinele
ruine 1