nichita

Fire ludică și spirituală, Nichita Stănescu era mare amator de bancuri. Poetului îi plăcea să asculte glume fără perdea sau cu aluzii la regimul comunist

 

Nichita Stănescu (1933 – 1983), unul dintre cei mai mari poeți români, a păstrat întreaga viață legăturile cu Ploieștiul, orașul natal. Aici a urmat școala și liceul și tot aici a rămas prieten pe viață cu mulți ploișteni. Printre ei s-a numărat și Mircea Gociman care a relatat, într-un blog dedicat amintirilor cu poetul, lucruri mai puțin cunoscute despre Nichita.

Una dintre ele este apetența lui Nichita pentru bancurile fără perdea și cele în care apăreau referiri la regimul politic din România. La numeroasele petreceri pe care le organiza, poetul se amuza să asculte bancuri și deseori inventa la rândul său glume care au rămas în amintirea prietenilor, unele consemnate de Mircea Gociman.

Mai jos, câteva dintre ele:

 

O frumoasă domnişoară se visează îmbrăcată sumar, într-un pat superb, sub un baldachin, iar la fereastra deschisă apare Făt Frumos care îi cere voie să intre în încăpere. Domnişoara face semn că nu, dar Făt Frumos intră fără aprobarea ei. Făt Frumos îi cere voie să se aşeze pe pat şi este refuzat din nou, dar totuşi se aşează pe marginea patului. Făt Frumos îi cere voie domnişoarei să o sărute, dar este din nou refuzat şi cu toate acestea o sărută pe obraz. Făt Frumos cere permisiunea de a intra în aşternutul fetei însă este refuzat violent şi se enervează spunând:

- În fond este visul dumneavoastră, domnişoară!

Asemănarea dintre un câine şi un inginer:

 

Amândoi sunt inteligenţi, dar nu pot să vorbească!

Două tinere cumpără îngheţată la cornet pe stradă. Una o linge, iar cealaltă o suge.

- Care dintre ele este căsătorită ?

 

- Cea care poartă verighetă!

Pe litoral, un tip era cu soţia la un local şi la bar apare un marinar, bine făcut, care îi face semn să vină la el. Fără vreo introducere îi spune că are un penis de 24 de centimetri, dar îl roagă să fie discret. Peste vreo trei zile în timp ce perechea stătea la aceeaşi masă, intră pe uşă marinarul şi se îndreaptă spre ei salutându-i amical pe amândoi, după care îi spune dojenitor tipului: nu ai fost discret!

Potrivit lui Mircea Gociman, Nichita a savurat cu mare plăcere și un banc despre cum trebuie să fie femeia ideală: să se-ntindă ca Rusia, să se dea ca România, să se ardă ca Coreea şi să mintă ca Scânteia!

- Iţic: Raşela, ce face Şloim în patul nostru ?

- Raşela: Minuni, Iţic !

Şloim se duce la Rabi să-l întrebe dacă trebuie să intre în CAP cu boii sau fără. Rabi nu are timp şi îi spune să o întrebe pe domnişoara care tocmai a plecat, că răspunsul este acelaşi. Şloim se duce după ea şi îi comunică rugămintea Rabinului, iar domnişoara îi răspunde, puţin jenată, că ea l-a întrebat dacă în noaptea nunţii să poarte sau nu chiloţi. Rabinul i-a răspuns că şi cu şi fără chiloţi, ginerele tot „o să-i vină de hac“.

FOTO Nichita, alături de prieteni și de Dora, ultima sa soție