casa grifoni epoca

Actualul sediu al Primăriei Câmpina, Casa cu Grifoni, a fost ridicată de un prosper om de afaceri care s-a îmbogățit din petrol. A fost primul imobil din Câmpina iluminat electric.

 

Casa cu Grifoni a fost ridicată între anii 1901-1902, la comanda lui Gheorghe Ștefănescu, un om de afaceri local care s-a îmbogățit din tranzacțiile cu petrol, Câmpina fiind la începutul secolului al XX-lea unul dintre cele mai importante centre de extracție și rafinare din țară. Ștefănescu și-a condus cu mână de fier afacerile și avea legături cu firme din Germania și Belgia.

O parte din banii obținuți au fost investiți de Gheorghe Ștefănescu în construcția Casei cu Grifoni. Stilul ales a fost unul la modă în acea vreme, Beaux Arts, cu o arhitectură moderată și simetrică și finisaje de cea mai bună calitate.

Numele casei vine de la cei doi grifoni de pe acoperiș, animale mitologice reprezentate cu trup de leu și cap și aripi de vultur, asociate cu zeul Apollo. Starea lor este, și în prezent, una foarte bună, similar celor două cupole acoperite cu tablă de zinc, în formă de solzi de pește și ornamentate cu roze ale vânturilor după moda timpului.

 

În stilul casei se regăsesc influențe renascentiste: cele două coloane dorice monumentale de la intrare, dar și arhitectura ferestrelor și a ușii masive, specifice arhitecturii italiene.
Casa, construită de Gheorghe Ștefănescu pentru familia sa, era cea mai luxoasă din Câmpina la acea vreme și, în curând, avea să fie și cea mai cunoscută după ce proprietarul său a înzestrat-o cu un grup electrogen adus din Germania. Acesta asigura iluminarea electrică, Casa cu Grifoni devenind prima din Câmpina cu această utilitate considerată un mare lux pentru o urbe de provincie la începutul secolului XX.

După primul război mondial, Gheorghe Stefănescu și-a lichidat afacerile şi, generos, a donat Casa cu Grifoni pentru a funcţiona în ea „Şcoala de Maiștri Sondori şi Rafinori“, prima de acest gen din lume, înfiinţată în 1904 la Câmpina.

În prezent, casa este monument istoric și sediu, după 2004, al Primăriei Câmpina.

 

sursa foto: imagoromaniae.ro