muzeu4

Cel mai bine păzit muzeu din România se află, cu siguranță, la Ploiești, începând de astăzi.

 

Este vorba de Muzeul Ceasului, care după aproape trei ani de restaurare a clădirii construite la 1890 de către magistratul și politicianul Luca Elefterescu, și-a deschis porțile pentru vizitatori.

Pentru că muzeul găzduiește sute de exponate extreme de valoroase, de la orologii care au aparţinut lui Carol I, poetului Vasile Alecsandri, generalul Averescu, pictorul Theodor Aman, politicianul Nicolae Titulescu și până la ceasul aparținând primei femei avocat din România, Ella Negruzzi.

În zestrea Muzeului Ceasului din Ploieşti, cea mai importantă categorie de ceasuri, prin număr şi valoare este reprezentată de ceasurile de buzunar. Cea mai veche piesă de acest tip din colecţia muzeului este realizată de Philip Jakob Bickelman, din Linz, în anul 1652. Și pentru că valoarea este inestimabilă, muzeul a fost dotat cu șapte sisteme separate de securitate.

 

De la senzori de mișcare, senzori de fum și până la vitrine securizate, unde alarma pornește la o simplă atingere. Toate sistemele sunt conectate la un dispecerat și în paralel și la dispeceratul poliției. Geamurile au și ele sisteme de alarmă, iar intrarea prin efracție este practice imposibilă, spun reprezentanții muzeului. În plus, muzeul a fost dotat și cu un sistem de monitorizare, fiecare vizitator fiind localizat la fiecare 15 secunde, indiferent de încăperea în care se află. 

Și dacă tot s-a investit în tehnologii de ultimă generație, muzeul are și sisteme tip hologramă, dar și sisteme interactive care oferă informații despre exponate. Surprinzătoare este însă și o proiecție cu imagini vechi ale Ploieștiului din epoca în care a fost construită clădirea care găzduiește din 1971 Muzeul Ceasului, unic în România și în Europa de sud-est. Proiecția include și o scenă, jucată de un actor, care îl înfățișează pe Luca Elefterescu, privind pe o fereastră și întâmpinând cu un pahar de vin în mână, vizitatorii.

Galerie FOTO Muzeul Ceasului din Ploiești, redeschis publicului

muzeu1

 

muzeu3

muzeu2

muzeu5